Да се задържат най-активните: Как МВР действа по време на протестите?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/da-se-zadarzhat-nay-aktivnite-kak-mvr-deystva-po-vreme-na-protestite/8633 SvobodnoSlovo.eu
Да се задържат най-активните: Как МВР действа по време на протестите?

“Да се задържат най-активните”. Това е едно от указанията, дадени от полицаите в нощта на 2 септември 2020 г., известна като “кървавата сряда”.

 

В нощта на най-масовите и напрегнати протести срещу бившите управляващи от ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев имаше пребити граждани, пострада и журналистът Димитър Кенаров, а агресията срещу нещо влезе в международния печат, стана един от поводите за печални констатации в доклада за върховенството на закона на Европейската комисия, посочен бе в доклада за свободата на словото на “Репортери без граници”.

 

“Да се задържат най-активните”. “Най-активните” са активистите на “Да България”. Това става ясно от документите от вътрешната проверка в МВР за ареста и побоя над Кенаров, разпространени от “Дневник”.

 

По часове е показана организацията на действията на полицаите, какви са били псевдонимите на основните полицейски групи.

 

Не е ясно обаче кои са извършителите на побоя над журналиста Димитър Кенаров, въпреки че той е бил със служебна карта. Нарушения не са установени, няма служители на МВР, превишили своите правомощия.

 

През февруари тази година прокурор от Софийска градска прокуратура отказа да образува разследване по случая. Мотивът - показания на свидетел, според чиито показания Кенаров се е съпротивлявал на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на документите от вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила сама на себе си.

 

ФрогНюз припомня, че отказът на прокуратурата да образува разследване доведе и до реакция в самата журналистическа гилдия.

 

"Институциите в лицето на прокуратурата и Министерството на вътрешните работи правят всичко възможно да прикрият истината за ареста и насилието над журналиста Димитър Кенаров", посочиха от Асоциацията на европейските журналисти и призоваха за независимо разследване на случая от международни организации.

 

Това не се случи.

 

"Прокурорското постановление за отказ от разследване показва, че полицията и наблюдаващият прокурор се доверяват на будния гражданин "Петър Петров от София“, който, ден след ареста, бил написал имейл до МВР, в който твърди, че Кенаров бил буйствал и нямал отличителни белези. В същото време, не е разпитан нито един от десетките журналисти, които са отразявали събитието. Нито СДВР, нито прокуратурата успяват да установят кои са полицаите, които отвеждат Кенаров от площада и тези служители остават анонимни.

 

Някои от аргументите на прокуратурата поставят под въпрос сигурността на журналистите, отразяващи протести, защото дават зелена светлина на полицията да арестува и бие всеки репортер, който се намира на първа линия", посочиха от АЕЖ.

 

Очакванията за наистина масова обществена проява на 2 септември 2020 г. са големи. Полицията има данни, че на площада ще присъстват хора от цялата страна. Организирана е специализирана полицейска операция за “опазване на обществения ред и недопускане извършването на правонарушения и престъпления преди, по време и след провеждането на мероприятията,  опазване живота и здравето, както на участниците в тях, така и на гражданите, и посетителите на град София, опазване на общинското и частно имущество”.

 

Отбелязано е още, че се предприемат “превантивни мерки спрямо лица, склонни към извършване на престъпления и противообществени прояви”. Профил на такива хора не е посочен. ланът включва още разделянето на зоната на протеста на няколко оперативни района, като всеки има по няколко отряда с отделни отговорници.

 

Да задържат лица са били определени служители от 01 сектор ОСПС- СДВР и служители на сектор Специализирани полицейски сили Пловдив.  Групите за задържане са водени от Борислав Райков Губеров, началник 01 сектор и Виктор Празов - началник отдел МВР в Пловдив. За ръководител на силите е определен старши комисар от СДВР Антон Златанов, зам.-шеф на СДВР по онова време.

 

Указание към полицаите е било да не се поддават на провокации и до задържане на хора се действа само след разпореждане на отговорника на мероприятието. 

 

Следователно кой е задържал журналиста Димитър Кенаров би следвало да е лесно проверимо. 

 

Ето и извадки от справката, предоставена по проверката, с които разполагат от “Дневник”:

 

07:55 часа - клатят автомобил на ДЖ (бел. ред Дирекция "Жандармерия")

07:55 часа - двамата генерали (бел. ред. не е уточнено кои са) и групата от градинката "Кристал" напъват кордона. Не желаят диалог

08.00 - часа Минчо Спасов и организаторите на "Системата ни убива" имат претенции, че неправомерно е затворен бул. "Кн. Дондуков".

08:00 часа - протестиращите замерят с яйца и ябълки по полицаите близо до служебния вход на НС -2.

08:02 часа - задържано едно лице с мегафон, което се е качило върху автомобил на ДЖ. Същото е отведено в 05 РУ.

08:05 часа - двамата генерали се движат по ул. "Аксаков"

08:06 часа- шествието край БНБ влизат при протестиращите

08:11 часа - генералите напъват кордона

08:11 часа- изтласквайте протестиращите пред техниката

08:15 часа - пътувам към 05 РУ с едно задържано лице за неизпълнение на полицейско разпореждане.

08:20 часа - служителите да изтласкат протестиращите пред колите и да не се допускат да се чупи. Кордона да се изгради пред колите и да не се допускат към колите.

08:22 часа - отново започнаха да напъват кордона

08:22 часа - най- активни са от "Да, България"

08:24 часа - най-активните да се задържат. По високоговорителя да се призовават гражданите към спазване на обществения ред. Да не се пускат граждани към пл. "Кн. Ал. Батенберг" същите да обикалят зад БНБ.

08:45 часа - привържениците на Възраждане с черни тениски и надписи обикалят по кордоните и търсят място за пробив. Същите да се задържат.

 

Напрежението започва да ескалира. В справката е записано, че протестиращите започват да пръскат със спрей униформените. В 09:53 ч. започва задържането на агресивните от първите редици. В 11:20 часа има още едно подобно указание, като към 12:25 часа има задържани над 30 души. Малко след 14 часа напрежението стихва, арестувани са 36 души.

 

В края на работния ден протестиращите отново се стичат в т.нар. “триъгълник на властта” под прозорците на Министерския съвет. Напрежението ескалира драстично след залез, когато групичка, определена и от самите демонстранти като агресивна започва да замеря полицаите с различни предмети.

 

Според МВР извършителите са се смесили с нормалните протестиращи и е било невъзможно да бъдат отсяти.

 

Агресивната групичка е регистрирана в 21:09 часа. В 21: 25 часа е определено, че към кордона "вали дъжд от бомби". В 22:00 ч. вече се говори за "море от бомби, бутилки, пътни знаци и др." Тогава и се взема решение за изтласкване на тълпата пред централния вход на НС-2.

 

22:15 часа - "плочника е отцепен. Срещу колегите хвърчат бомби, шишета, пръти и всякакви предмети. Агресията е много сериозна". След разпореждане за още едно разцепване на тълпата, което е към 22:54 часа, а към 01:30 ч. се докладва, че има 68 души, изведени от тълпата, при акциите по разпръскване на множеството. Справката завършва с информацията, че са били задържани 119 души.

 

Никой обаче не помни задържан ли е журналистът Димитър Кенаров. Проверката стига до извода, че няма данни за неетично и неправомерно поведение от страна на полицейски служител от СДВР. Тя е извършена от трима служители на СДВР, служител на Охранителна полиция и експерт от “Човешки ресурси” в столичната дирекция. Според данните от проверката не могат да бъдат идентифицирани конкретни полицейски служители и протестиращи лица, “както и да се категоризира по безспорен начин, че именно лицето Димитър Кенаров е било такова, осъществяващо журналистическа дейност”.

Видео от задържането има. Кенаров носи каска с надпис “Press”. Няколко пъти казва на полицаите, че е журналист. 

Според версията на силовото министерство Кенаров не е бил задържан, а е бил поканен в Пето РУ. Така той е бил записан в книгата на пропускателния режим, както всички други протестиращи, откарани там. Една от констатациите на проверката, е че има пропуски в изготвянето на необходимите документи за задържането на лица от протеста. Предложен за дисциплинарно наказание и порицание за шест месеца е дежурния тогава Божидар Божилов.

"Към 3:00 часа бяхме откарани в 5-то РПУ. Регистрираха ме в дневника и ми казаха да се кача на втория етаж. Там ми бяха дадени да попълня два документа: описание на случилото се и предупредителен акт. Попитах дали мога да се обадя на адвокат, но ми беше казано, че на този етап не ми е нужен такъв. Попитах защо съм арестуван, но не ми беше връчена никаква заповед за арест или обвинение. Помолих да ми се разясни защо трябва да подписвам предупредителен акт, при положение, че не съм извършил никакво престъпление. Отговориха ми, че този документ не ме обвинява в нищо и че е само формалност. Подписах и бях пуснат от сградата на 5-то РПУ към 3:30 ч. на 3-ти септември 2020 година", пише в обясненията си Кенаров.

При вътрешната проверка на СДВР са снети обяснения от групите за задържане по време на протестите. Обясненията са идентични, а изглежда всички дружно са изтрили от паметта си задържането на журналиста Димитър Кенаров. Не са ставали свидетели или участници в насилие на протестиращи

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.