Държавата иска над 1 млн. лева от Петър Москов и колеги заради турските ваксини

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/darzhavata-iska-nad-1-mln-leva-ot-petar-moskov-i-kolegi-zaradi-turskite-vaksini/22391 SvobodnoSlovo.eu
Държавата иска над 1 млн. лева от Петър Москов и колеги заради турските ваксини

Над 1 млн лв. претенции, че е ощетена държавата, бяха предявени днес в делото срещу Петър Москов, бившия му заместник Адам Персенски и 3-ма бивши шефове на държавната "Бул био", произвеждала ваксини.

Става въпрос за размяната на ваксини с Турция по време на мандата на Москов при второто правителство на Бойко Борисов, за което ексминистърът от Реформаторския блок е подсъдим.

Днес - на втория опит за стартово разпоредително заседание - Министерството на здравеопазването поиска да бъде конституирано като частен ищец срещу Москов и Персенски. МЗ иска от двамата 325 233.87 лв. за вреди, причинени солидарно, т.е. - 50:50, пише ClubZ.

"Бул био" също търси сериозни суми от бившите ръководители на мажоритарния си собственик Петър Москов и Адам Пресенски, но и от други двама по делото. Дружеството има претенции към дарена на МЗ ваксина БЦЖ, както и за произведената от тях "ТетаДиф".

Изчислявайки пропуснатите ползи от продажба, държавното предприятие, което тогава е дарило продукцията си на принципа МЗ, сега претендира щети, нанесени от това.

Искат Петър Москов, Персенски и бившият изпълнителен директор Любомир Димитров солидарно да заплатят 427 788,31 лв. плюс лихва от 27 май 2015 г. до момента на предявяване на иска 111 136,30 лв.

Освен това Москов, Димитров и директорът производство Росен Алексиев да заплатят солидарно на "Бул био" други 110 003,46 лв. имуществени вреди в едно с лихва от 21 939,58 лв.

А само бившият директор д-р Любомир Димитров и Росен Алексиев трябва отделно да платят 44 685,55 лв. заедно с лихва от 11 608,93 лв.

Плюс съдебни и деловодни разноски.

Днес юрисконсултът на "Бул био" направи изявление, че фирмата има отколешни приятески отношения и добро търговско взаимодействие с Република Турция, още повече че всяко правителство на България участва и в хуманитарни дейности. Двете страни са членки на НАТО, ООН и Съвета н Европа и др. Затова правели иска си, но не искат да създават напрежението.

"Търговското дружество има адекватни отношения с дестинации в турската държава по отношение на своите продукти. Представители на Република Турция купуват лекарствени продукти от "Бул био" и не желаем да рефлектира на отношенията ни", каза адвокат Цветозар Младенов.

Адвокатите на петимата подсъдими отхвърлиха претенциите им, като пледираха съдът да не присъединява частните искове в наказателното дело.

Адвокатът на Димитров - Васил Т. Василев - отвърна: "Декларациите как да не накърним лиричните търговски отношения между нашето дружество и турските търговски контрагенти показва едно дистанциране на управителя от предявената искова молба."

Той каза, че това е наказателно дело, на който не му харесва, може да не участва като ищец:

"По повод искането ние да спазваме някакъв дипломатически тон и правила, които са в тази сфера на фирмите за търговия с лекарства: става въпрос за наказателен процес, в който се изясняват фактите, каквито и да са те, и не може въобще да има такава претенция. Ако някой не иска да се обсъждат отношенията му с фирма и трепери дали тази фирма няма да се откаже, не участва в такива процеси."

Съдия Мариета Неделчева реши, че ще присъедини гражданските претенции в пълен размер към делото и допусна МЗ и "Бул био" като частни ищци срещу бившите министър и зам.-министър и другите подсъдими.

Резултат с изображение за Петър Москов

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.