Демокрацията ни отне Караянчева - няма да е депутат

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/demokraciyata-ni-otne-karayancheva-nyama-da-e-deputat/8813 SvobodnoSlovo.eu
Демокрацията ни отне Караянчева - няма да е депутат

"Прочутият лаф "Демокрацията ни отне..." вече има нова разновидност. Тя ни отне Цвета Караянчева. Вотът на 11 юли и мандатната рулетка направиха така, че председателката на парламента при последното управление на ГЕРБ няма да е депутат в следващото Народно събрание. Тя водеше листата на ГЕРБ - СДС в родния Кърджали. ЦИК все още не е обявила резултатите и кой откъде става депутат, но се знае, че ДПС взема 4 мандата от родопския град. Макар листата на ГЕРБ - СДС да изпревари с около 2000 гласа конкурентната на ИТН, разпределението отрежда петия мандат именно за ИТН. Караянчева не фигурираше в листа в друг град.

Загубата за ГЕРБ би трябвало да е огромна. Караянчева бе депутат общо в 5 парламента. Но партийният лидер Борисов бързо я прежали. "Голяма работа! Ще има и други избори!", каза той днес на брифинг, в който коментираше следизборната ситуация.

Кърджалийската прима бе централен персонаж в разпространените телефонни разговори на Борисов миналата година. На тях се чуваше как той я назовава с грозни епитети. После многократно я разцелува. Каза, че има най-топло отношение към нея, а тя отвърна, че му вярва.

ПРЕФЕРЕНЦИИ

Кандидат-депутатските листи бяха поразместени от преференциите. Звездата в този жанр - футболният съдия от Симитли Стефан Апостолов (син на кмета Апостол Апостолов), отново е шампион - с 6275 лични предпочитания прескача от последното място на избираемото второ в листата на Благоевград. Апостолов по традиция се кандидатира от последното място и после става депутат. В София-област бившият депутат Валентин Милушев измества Николина Ангелкова, но се очаква и двамата да станат депутати. Напористият кадър Георг Георгиев може и да се размине с парламента, тъй в подреждането го измести Христина Георгиева.

При БСП най-значим е пробивът на кмета на Стражица Румен Павлов. От шести във великотърновската листа той става втори, от там и депутат.

Доста размествания има в "Демократична България" (ДБ). Инфлуенсърката Елисавета Белобрадова прави лъвски скок: от десета - втора. Тя получава мандат, както и варненката Стела Николова, класирала се веднага след лидера на листата Стоян Михалев. Д-р Таня Андреева, прочула се с битката за създаване на Детска болница, пренарежда листата в 24 МИР в София - и също ще бъде народен представител.

При ДПС и ИТН преференциите не са почит. Въпреки това самоковецът Александър Методиев - Бат Сали, е оглавил листата на ДПС в София - област след преброяването на гласовете.

МАНДАТИ

Най-вероятно при окончателното изчисление на мандатите ИТН ще разполага с 65 народни представители. Въпреки почти равните сили в процентно отношение с първата сила, ГЕРБ се очаква да има 63. БСП и ДБ ще са съответно с по 36 и 34. 29 ще са представителите на ДПС, а 13 на "Изправи се! Мутри вън!". Това значи, че т.нар, протестни формации (ИТН, ДБ и "Изправи се! Мутри вън") биха имали общо 112 депутати (с оглед на разногласията им, тази сметка е просто теоретична)."

https://www.segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.