Днес е Архангелова задушница

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dnes-e-arhangelova-zadushnica/24062 SvobodnoSlovo.eu
Днес е Архангелова задушница

Днес се отбелязва една от трите задушници, които православните християни почитат всяка година - Архангелова задушница, наричана още мъжка.

В съботата преди празника на Св. Архангел Михаил (8 ноември) се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

На задушница близките на покойника се събират, за да направят помен - възпоминание на живите за умрелия, че не е забравен. Това е и връзката между земната и небесната Църква. Както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Освен на близките, се подава и на хората, събрали се при съседните гробове, независимо дали са познати или непознати.

На ритуала ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков. По-късно същия ден Каракачанов ще участва във военния ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия. Той ще се проведе от 14.00 ч. пред реставрираната скулптурна фигура

Днес в храмове в цялата страна ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите български воини.

На Задушница част от градския транспорт в София и Пловдив ще се движи с увеличен брой коли, за да се осигури добро обслужване на гражданите.

В София с увеличен брой коли ще са автобусните линии 64, 86, 260 и 309, трамвайните 3 и 18 и тролейбусна линия 9. Разкриват се и временни автобусни линии с номера 830-А, 108-А, 18-А, 70-А, 86-А, 90-А. Повече за маршрутите им, четете тук. За всеки един от столичните гробищни комплекси ще бъдат осигурени и допълнителни специализирани автомобили за принудително преместване на неправилно паркиралите превозни средства.

В Пловдив с делнично разписание ще са автобусите по линии 36, 66, 93 и 116.

Резултат с изображение за Архангелова задушница

http://dnevnik.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.