Днес почти не може да се говори за журналистика

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dnes-pochti-ne-mozhe-da-se-govori-za-zhurnalistika/92365 SvobodnoSlovo.eu
Днес почти не може да се говори за журналистика

Днес почти не може да се говори за журналистика.

Няма журналисти, има копирайтъри, администратори на съдържание в социални мрежи, хора които пишат статуси в корпоративни страници в социални мрежи, пиари.

...

Преди 20-30 години един журналист успяваше директно да общува, да интервюира и да се среща с публични личности не само на пресконференции.

Сега всеки, като се почне от филмови звезди, известни футболисти, хора от шоубизнеса, мениджъри, бизнесмени, политици – всички са оградени с екип пиар специалисти, които не допускат пряко общуване с журналисти, ограничават силно и посредничат в контактите. Политиците винаги са имали сътрудници, които контактуват с медии, но в наши дни това е доведено до щабове от специалисти по пиар, които в най-добрия случай дават еднопосочно информация и силно ограничават възможността за въпроси и пряко интервю. Интервютата са предварително уговорени, при доверени журналисти, за да няма изненади. 

За каквато и да е дейност, икономическа, политическа, пиар експерти произвеждат информации и организират събития, много често и чисти интриги, които се подават до медиите. До две трети от съдържанието на големи издания представлява информации, подадени от пиар специалисти. Пиар експертите дори налагат политически решения, създават политически или други събития, заради търсения рейтинг или цели на своите клиенти.

Иван Бакалов 

2 Коментара

Зайо Байо

преди 4 месеца

Само ти не говори, Бакалче! Следя последните ти медийни изяви и съм потресена, колко субективен и избирателен си станал....., а може би винаги си бил! Блажиш ли... , блажиш!? 😜

Коментирай

Червената шапчица

преди 4 месеца

Бакалов – бързата мисъл… - То пък вчера как се говореше… за журналистика.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.