Днес прочетох няколко сходни по смисъл публикации в група за родители на тийнейджъри, които ме провокираха

https://svobodnoslovo.eu/komentar/dnes-prochetoh-nyakolko-shodni-po-smisal-publikacii-v-grupa-za-roditeli-na-tiyneydzhari-koito-me-provokiraha/133123 SvobodnoSlovo.eu
Днес прочетох няколко сходни по смисъл публикации в група за родители на тийнейджъри, които ме провокираха

Днес прочетох няколко сходни по смисъл публикации в група за родители на тийнейджъри, които ме провокираха точно на Великден да напиша тази публикация-разсъждение.

 Не ви уча, нито порицавам, просто споделям мнение и опит в този кратък текст, които не трябва да ви отегчава. Примери мога да дам много, но трябва да напиша книга, а аз нямам самочувствието на човек, който има талант на писател.

 В съвременното общество се наблюдава явление, което буди тревога сред родители и образователни специалисти – нарастващата липса на желание за учене сред децата, особено в началните класове като пети клас. Това явление често се съпровожда и от отказа на децата да участват в домакинските задължения, което поставя семействата в трудна ситуация, където родителите се чувстват безсилни да променят поведението на своите деца.

 Причините за липсата на желание за учене могат да бъдат много и разнообразни. На първо място, важна роля играят промените в начина, по който децата възприемат информацията и общуват. В ерата на цифровите технологии, вниманието на децата често е разсеяно от множество стимули – социални медии, видео игри, интернет. Това може да доведе до намаляване на способността им да се концентрират върху по-дългосрочни и изискващи усилия задачи, като ученето.

 От друга страна, семейната динамика също играе значителна роля. Децата, които не получават достатъчно внимание, подкрепа и насърчение у дома, или са свидетели на чести конфликти, може да проявяват апатия към учебния процес и домакинските задължения. Родителите, изпитващи трудности в управлението на собственото си време и стрес, често могат да пропуснат да насочат и мотивират децата си по подходящ начин. Запомнете, че родителските раздели са фактор, който повлиява много на поведението на децата и трябва изключително отговорно поведение от страна на двамата родители, за да не превръщат децата в заложници на влошените отношения между двама зрели индивиди. Злословещите възрастни вкл. роднини /баби, дядовци, лели и чичовци/ трябва да знаят, че подронвайки авторитета на другата страна създават несигурност в децата, карат ги да се чувстват объркани, а от там и демотивирани да учат, да участват в семейните процеси и така натакък.

 Съществува и въпросът за подходите в самото образование. Традиционните методи на преподаване, които не успяват да ангажират активно учениците и да развият тяхното критично мислене, могат да допринесат за липсата на интерес към ученето. Образователната система често е фокусирана върху оценки и стандартизирани тестове, което може да се окаже демотивиращо за деца, които не се справят добре в тази рамка.

За да се справят с тези предизвикателства, родителите и учителите трябва да работят заедно за създаването на по-подкрепяща и стимулираща учебна среда. Включването на интерактивни и практически упражнения, които дават възможност на децата да разберат практическото приложение на наученото, може значително да повиши тяхното желание за учене. Освен това, подкрепата у дома е от съществено значение – родителите трябва да намерят време да разговарят с децата си, да разберат техните интереси и предизвикателства и да ги насърчават по позитивен начин. Разбирането и вниманието към индивидуалните нужди на детето може да промени отношението му към ученето и семейните задължения.

 Освен това, важно е родителите сами да демонстрират положителни навици и отношение към работа и помощ в домакинството.

 Да, да за ЛИЧНИЯТ ПРИМЕР говоря.

 Децата вероятно няма да чуят какво им говорим, но ще видят примера, който им даваме.

 Децата често подражават на поведението на възрастните в своя живот, така че ако видят, че родителите им активно участват в домакинските задачи и ценят ученето, те също могат да поемат по този път. Същото важи за пушенето на цигари, пиенето на алкохол, играта на хазарт и др. популярни деградиращи навици.

 Залагането на открити комуникационни канали между училището и дома също е от съществено значение. Учителите могат да предоставят редовни обратни връзки и да обсъждат стратегии с родителите за подобряване на учебната мотивация на децата. Съвместните усилия могат да помогнат за разработването на индивидуални планове, които отговарят на нуждите на всеки ученик, като по този начин се повишава тяхната ангажираност и желание за участие в учебния процес и домашните задължения.

 НО, това би се случило единствено и само, ако в МОН се мине с една голяма лопата и се изринат чиновниците, които подпират едни бюра.

 Накрая, ВАЖНО е да включвате децата в решенията у дома и да им давате възможност да изразят своето мнение, да имат глас в семейните дела - това може да им даде усещането, че са ценени и че техните мнения са важни. Това не само ще помогне за развитието на тяхната отговорност, но и ще укрепи семейните връзки.

 Обобщавайки, липсата на желание за учене и помощ в семейството при деца на крехка и тийн възраст е сложен проблем, който изисква обединени усилия между родители, учители и самите деца.

 Създаването на подкрепяща среда, разбирането и правилното насочване могат да доведат до значителни подобрения в поведението и отношението към ученето и семейните задължения.

 Лилия Божкова - майка на три пораснали деца на 31, 21 и 17 години.

13 Коментара

Реалист

преди 1 седмица

В нашия вход на първия етаж живее семейство с бебе на 2 години. Возят го чат-пат в количка, а малкото момиченце не вдига очи от таблета си в ръчичките.... По пейките седят 10-12 годишни деца с часове, вперили поглед в телефоните, играят някакви игри. Толкоз по въпроса. А нашето поколение четяхме от 5-годишни, да не изброявам купищата книги до 20, по-нататък пък като студенти чет нямат. Жал ми е за децата, те не са виновни! Бъдещи роби.

Коментирай

****

преди 1 седмица

Какви семейства, какви пет лева!? Семейството вече не съществува в днешната реалност. Един родител (от женски пол) и едно дете, съответно липса на добри примери за подражание. Ако са двама родители детето вижда как бащата е използван като шофьор, доставчик на храна, чистач и готвач, а мама не е отгледана за такива дела. Тя е длъжна само да бъде щастлива.

Коментирай

Бля, бля

преди 1 седмица

Прочетох поста на госпожата и се сетих за забранения вече в осрайната писател Лев Толстой, че всички семейства са щастливи еднакво ,а нещастните по своему. Е тагава и преди великата демокрация е имало семейства ,сега е живот на семейни начала ,без брак ,без обвързване .

Коментирай

Доктор

преди 1 седмица

Пълни глупости. Не традиционните методи на преподаване са демотивиращи. Точно обратното, Непрекъснато повтаряното иновативно образование ще промени същността на хората и ще ги превърне в някакви биороботи, с внедрени определени компетенции. Всяко следващо поколение ще бъде все по-неграмотно и по-лесно манипулирано. Съществуват ясни научни доказателства, че цифровите инструменти по-скоро влошават, отколкото да подобряват обучението на учениците и студентите.

Коментирай

Лакота

преди 1 седмица

Един съвет...спрете тик-ток и много ще постигнете. Но е невъзможно, нали! А и кой днес иска умни и начетени хора?! А, де..

Коментирай

Жител на Евротериторията България

преди 1 седмица

Въпрос към авторката Лилия Божкова: Какво значи “тийн възраст”? Имате предвид юношеска възраст ли? Моят съвет към Вас е: първо научете български, а после си правете говорилнята. Защото ни е писнало от чуждопоклонници и чуждопоклоннички!

Коментирай

Жител на Евротериторията България

преди 1 седмица

Въпрос към авторката Лилия Божкова: Какво значи “тийн възраст”? Имате предвид юношеска възраст ли? Моят съвет към Вас е: първо научете български, а после си правете говорилнята. Защото ни е писнало от чуждопоклонници и чуждопоклоннички!

Коментирай

Лично мнение

преди 1 седмица

Учителите нямат интерес и желание да обучават децата. Влизат в час, рецитират си урока и каквото им е спуснато като програма и си взимат заплатите. И дотук с образованието. Вече няма педагози. Доскоро тези, които не ги приемаха в други ВУЗ-ове, отиваха в учителския институт. Да не говорим за учебната програма и какво изобщо се учи. Тотална незаинтересованост от страна на държавата!

Коментирай

Милчо

преди 1 седмица

До Лакота-какъв тик-ток,младеж.Децата направо си гледат порно по цял ден,вервай ми.В една софийска градинка,пет-шест момиченца,не повече от 13годишни,със бюстиета и голи кореми,за един час изпиха литър водка и не им броих цигарите.Направо си търсеха белята....Чудя се,как реагират майките им.Вероятно,те се занимават с още по-големи глупости.

Коментирай

Де бре

преди 1 седмица

Написаното е, колкото да напишеш нещо в интернет. Едно време като не си си научил урока ти поставят двойка, а в къщи а най-добрия случай мъмрене. Че не можеш и да скриеш, че преподавателката обикновено живее в съседния блок. Имахме уважението на даскалите и родителите си. Сега за жалост повечето от родителите са оплетени в мрежите на кредитите и гледат как да избутат до утре. Какво да ги мислят децата. Ако имат късмет ще са добре, ако ли не, какво пък. Няма да са нито първите, нито последните, които ще се окажат несретници в тази държава.

Коментирай

Божеее

преди 1 седмица

Само носталгии ли пишат в този сайт? Моите наблюдения са други: за частната (!!!) математическа гимназия с цена над 10 000 лв/ годишно имаше три дати и тежък конкурс за 5 клас и стотици не се класираха! Бях завел дете, което има математически дарби, отличен по математика в училището си и на Националното оценяване и детето остана далеч под чертата; оказа се, че хората от години подготвят децата си за този конкурс! Та има всякакви родители и ученици, а елитът (имам предвид знаене и можене) така или иначе е малък % от масата. Статията е уместна и полезна, вайкането ви е пресилено. В различните епохи са доминирали различни видове познание - да, децата и внуците ни не знаят много от нещата, които ние знаем, както и обратното

Коментирай

Божеее

преди 1 седмица

Само носталгии ли пишат в този сайт? Моите наблюдения са други: за частната (!!!) математическа гимназия с цена над 10 000 лв/ годишно имаше три дати и тежък конкурс за 5 клас и стотици не се класираха! Бях завел дете, което има математически дарби, отличен по математика в училището си и на Националното оценяване и детето остана далеч под чертата; оказа се, че хората от години подготвят децата си за този конкурс! Та има всякакви родители и ученици, а елитът (имам предвид знаене и можене) така или иначе е малък % от масата. Статията е уместна и полезна, вайкането ви е пресилено. В различните епохи са доминирали различни видове познание - да, децата и внуците ни не знаят много от нещата, които ние знаем, както и обратното

Коментирай

Румборак

преди 1 седмица

Да погубят интелекта на нашите деца беше цел номер едно на соросите...на тях трябват тъпи послушни маси...така се създаде чалга културата и с участието на нашите предатели...от последните 30год. В момента има масови две професии...ОХРАНИТЕЛ....И ПЛЕЙМЕЙТКА разбирай момиче за платена любов...Е какво очакваме..???

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.