Един от водещите критици на Путин призовава Западът да промени своя курс за да избегне нови, вечни конфликти с Изтока

https://svobodnoslovo.eu/komentar/edin-ot-vodeshtite-kritici-na-putin-prizovava-zapadat-da-promeni-svoya-kurs-za-da-izbegne-novi-vechni-konflikti-s-iztoka/133881 SvobodnoSlovo.eu
Един от водещите критици на Путин призовава Западът да промени своя курс за да избегне нови, вечни конфликти с Изтока

Михаил Ходоровски е един от основните критици на Русия, който освен това е бил в затвора след обвинения, че води заговор за сваляне на Путин от власт. Дори днес той е издирван заради критиките си към режима в Кремъл.

Освен това, той смята, че Украйна и Западът губят войната.

Ходоровски, който би било трудно да бъде обвинен за “путинофил”, след като е бивш и евентуално бъдещ затворник, именно заради критиките си към Путин, има смелостта да изкаже нещо, което много хора забелязват - Западът се затруднява да издържи на бурните темпове на военната индустрия и Украйна започва да изнемогва. Според него без промяна в отношението на Запада, Харков ще падне до края на годината, Одеса до другата, а до 2026 Украйна ще се затруднява да има въобще военен отговор. Лвов може да оцелее, ако полски войници се намесят в града, което той счита за най-добър изход.

Може би Ходоровски преувеличава и бие тревогата малко по-спешно, защото той осъзнава нещо, което вече и Европа започва да усеща - тази война изобличава грешки в политиката на ЕС през последните няколко десетилетия и особено слабите лидери днес.

Както той посочва, проблемът тук не е въобще в размера на икономиката - общо Европа и САЩ имат близо 47 трилиона долара БВП, докато Русия има едва 2,2. Тоест, Западът има 21 пъти по-голяма икономика от Русия. 

На теория Европа би трябвало да има мощта, обединена със САЩ, да изравни бойното поле на икономиките, без въобще да се затрудни - това би коствало едва 0,2% от БВП на колективния Запад или 10 пъти по-малко от това, което се изисква да се харчи за отбрана от НАТО и без това. Нищожна, незначителна част от икономиката ни.

…Но също така 4 пъти по-малко от това, което изисква Европейската комисия да се харчи за намаляване на “вредните емисии” в Европа. А докато Путин свободно може да харчи от руските пари, европейските държави и без това смъкват стандарта на живота на своите граждани, за да се “интегрират” и издържат милиони бежанци и нелегални мигранти. Докато руската индустрия с лекота може да планира своите разходи и приходи за следващите 20 години, европейската зависи от ресурси от колониалните договори с Африка - а пък и утре може да бъде жертвана за поредната зелена истерия на управляващите. 

Слабите управляващи, които са парализирали икономиката до такава степен и които застрашават въобще бъдещето на Европа, са всъщност целият проблем. Ходоровски смята, че Европа трябва да помогне с повече ресурси на Украйна веднага, но това е само част от проблема. Както самият той посочва, много източни държави вече си мечтаят за конфликт със слабия Запад. Ходоровски дори вероятно намеква за друг, още по-мрачен сценарий, с това, че според него Путин няма нужда от нови територии, а само конфликт за популярност - ние може да нямаме избор да участваме в нов конфликт, защото на държави като Русия ще е полезно да водят конфликт с други, които са определени като “вражески”. Тогава ние попадаме в един капан, от който дипломацията и “нормализация” на отношенията няма да ни спаси, защото на другата страна е изгодно те да не са нормализирани.

Добрата новина е, че Европа все още има огромна икономика въпреки всичките грешки. Лошата е, че трябва днес и сега да се върнем рязко към разум, нормалност и поне някакви силни лидери на континента, за да има въобще Европа в бъдещето.

В крайна сметка, кой е решил, че ляво-либерално-зелените са добри лидери във война?

Автор: Виктор Блъсков

труд.бг

3 Коментара

Аква

2 months before

ЗАЩО? ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА МИР!

Коментирай

Един Човек

2 months before

Фамилията на руския олигарх е Ходорковски, а не Ходоровски. Както тази на автора (надявам се) не е Лъсков!

Коментирай

darkaveng

2 months before

Боже, идиоти, Сър, ма евроджендърчета недоклатени, жълтопаветници недокъпани, демек - правоверни! Много обичам сравненията на парите и по тях да съдим кой е по-по-най! Ако аз пия кафе за 0,60 лв., а "мириканеца" за 3 $, то аз 10 пъти ли съм по-зле? Та и тез сравнения, абе, ..., сравнения за низшите духом! Анадънму?🌈

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.