"Добре организирана, конспиративна, мобилна": Разбиха група, източвала казина в цялата страна

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/dobre-organizirana-konspirativna-mobilna-razbiha-grupa-iztochvala-kazina-v-cyalata-strana/145229 SvobodnoSlovo.eu
"Добре организирана, конспиративна, мобилна": Разбиха група, източвала казина в цялата страна

Разбита е престъпна група за измами чрез манипулиране на ротативки и рулетки в игрални зали в страната. Групата се е занимавала и с компютърни престъпления и пране на пари в Пловдив, Стара Загора и Плевен. Задържани са осем души - седем мъже и една жена, като ръководителят на престъпната група е действал от Пловдив, съобщиха на съвместен брифинг от Окръжната прокуратура в Пловдив и МВР. 

Подробности за действията на групата дадоха Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив, Димитър Молев, прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив, старши комисар Георги Машонов, директор на ОДМВР-Пловдив, комисар Цветан Йоцов, началник на отдел "Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална полиция", и комисар Георги Боюклиев, началник на отдел "Икономическа полиция" към ОДМВР - Пловдив.

Разследването започнало след получен сигнал от Стара Загора. Поради крупния характер на престъплението, то било поето от ГДНП. Постепенно в разследването се включили и пловдивската полиция и прокуратурата, след като се оказало, че групата е сформирана и ръководена именно от града на тепетата. 

Първите данни били за манипулиране на електронни игрални автомати и рулетка. Това ставало след монтиране на съответния софтуер, който в определен момент да конфигурира джакпота. Той бил изтеглян от подставено лице и се разпределял между участниците в групата.

Внедрен бил и механизъм със специално изработено топче за рулетка, което било програмирано да спира в точно определено гнездо от въртящото се колело. Било управлявано с вграден микрочип чрез насочващи импулси. Така печалбата отново се вземала и разпределяла. Топчето било толкова добре изработено, че имало оферти за продажбата му в чужбина.

Групата е следена няколко месеца след първия сигнал за този тип измами. Задържани са осем души, от които седем мъже и една жена. Участниците в групата са на възраст от 41 до 68 години.

Претърсени са 21 имота, жилища, гаражи и коли, иззети са множество веществени доказателства. Сред тях е разглобен електронен апарат и рулетка, които служили за изучаване и настройка на софтуера за измамите. На две места са открити и конфискувани суми от по 20 000 лв.

Какъв е мащабът на генерираната обща печалба тепърва ще бъде установено. 

По думите на представителите на МВР и прокуратурата групата е била "изключително добре организирана, конспиративна и много мобилна". Съставена била от хора с дълги криминални досиета, без никаква трудова заетост, но демонстрирали висок стандарт на живот и разточителност.

Има данни, че престъпната схема се е прилагала в различни градове в страната. В Пловдив обаче няма засечено място, където да е правен удар. Засега е известно само, че групата е действала в продължение на 5-6 месеца. 

Част от хората в нея са арестувани в игрална зала в Плевен, останалите в други населени места. Собствениците на казина и зали са били в пълно неведение, но били замесени управители на залите или дори вербувани крупиета.

В акцията по задържането на групата са участвали служители на полицията от Пловдив, Плевен, Стара Загора, Смолян и София.

dir.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.