Елена Йончева: Гешев съобщи, че ще ни даде информация за разследванията, свързани с Борисов

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/elena-yoncheva-geshev-saobshti-che-shte-ni-dade-informaciya-za-razsledvaniyata-svarzani-s-borisov/7652 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева: Гешев съобщи, че ще ни даде информация за разследванията, свързани с Борисов

Главният прокурор Иван Гешев каза, че ще ни предостави повече информация за разследванията от голям обществен интерес, свързани с бившия премиер Бойко Борисов, включително и за снимките със златните кюлчета. В разговора той потвърди, че разследването за „Барселонагейт“ продължава.

 

Това съобщи евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева в предаването „Лице в лице“ на bTV.

 

Тя очаква да получи информацията за разследванията в много скоро време. Главният прокурор Иван Гешев се е ангажирал да съдейства с допълнителни данни по време на срещата си с европейските депутати от Мониторинговата група за демокрация. Седем представители на различни политически групи в Европейския парламент, сред които и Елена Йончева, бяха на мисия в България тази седмица. Общите им заключения са, че в страната има прекалено голяма безнаказаност за корупция, която заедно с липсата на свобода на медиите, са изключително сериозни проблеми.

 

Още през юли т.г. стана ясно, че разследването за „Барселонагейт“ не е прекратено. Това съобщи в писмо до Елена Йончена главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност  на Испания Алехандро Лузон Кановас. То е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства, и едни и същи лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, следва разследването да се поеме от една от тях. В писмото изрично се уточняваше, че „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването.“

 

На въпрос на bTV дали у нея има огромна обида и гняв заради аудиозаписа на Бойко Борисов, в който заплашва да я изгори, и заради това е положила огромно усилие мониторинговата група на Европейския парламент да се занимава с България и да дойде в София, Елена Йончева заяви  - „всички ние сме жертва на тази система и в наш общ интерес е да направим всичко този авторитарен модел на управление да не се върне“.

Не става дума само за корупция, а за грабеж, коментира още Елена Йончева. Тя посочи, че корупцията е вследствие на лошото управление, а то води до бедност. Евродепутатът припомни, че по Плана за възстановяване и устойчивост България очаква милиарди евро европейско финансиране. Те могат да насърчат инвестициите, да бъдат вложени в производства с висока добавена стойност, в здравеопазване и в образование, да направят живота на българите по-добър, но могат и да потънат, и никой да не разбере за тях. Това убива усещането за справедливост у българските граждани, убива надеждата, каза тя.

 

Проблемът със свободата на журналистите е свързан и с непрозрачното раздаване на европейски средства за медиите, поясни Елена Йончева в отговор на въпрос. За десет години по този начин ГЕРБ превърна част от тях в PR агенции на управлението, посочи тя. Според нея това може да се промени като се въведат правила, по които европейското финансиране да се разпределя.

 

Наблюдението на Мониторинговата група не е еднократен акт. Оттук нататък тя ще продължи срещите – на място или в Брюксел, както и натиска върху управляващите в България, които и да са те, категорична беше Елена Йончева.

Тя определи политическата ситуация в страната като обнадеждаваща. Според нея най-важният принос на победата на „Има такъв народ“ на изборите на 11 юли е отстраняването на ГЕРБ от власт. Колкото повече гласност даваме какво са направили бившите управляващи в последните десет години, толкова по-малка е вероятността някоя партия да влезе в сговор с тях, коментира Елена Йончева. Тя сподели, че европейските депутати са били впечатлени от разговорите си с президента Румен Радев заради неговата честност и откровеност, както и от министрите на вътрешните работи Бойко Рашков, на правосъдието Янаки Стоилов, на културата Велислав Минеков и от вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Отношението на БСП към Румен Радев е лакмус как ръководството на партията се отнася към реформите в България след управлението на ГЕРБ, смята Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.