ФЪФЛЕЦИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ. УЖАС!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/fafleci-po-televiziite-uzhas/11266 SvobodnoSlovo.eu
ФЪФЛЕЦИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ. УЖАС!

В България 25% от децата в предучилищна възраст имат някакъв дефект на речта.

При учениците по-късно този процент става 10%. Най-голям в Европа. Всеки десети ученик не говори правилно.

Дефектите на речта са контагиозни, значи заразителни.

Ако някой до теб заеква, и ти дълго си с него и го слушаш, как заеква, ще започнеш да заекваш и ти.

Същото се отнася и до другите логопедични дефекти; ротацизмът - неизговаряне правилно на звука “Р” - и ламбдизмът - неизговаряне правилно на звука “Л” - са най разпространени у нас.

Тези дефекти, братя, също са заразителни.

По спортните канали, особено на двете Диеми, има букет от анализатори и коментатори с говорни дефекти.

Особено дразни, а е и опасен поради гореизтъкнатата контагиозност, главно за подрастващите фенове на баскетбола и футбола, един развихрил се неприятен говорител, който не може да казва “Р”.

Винаги изключвам звука, когато той коментира или анализира, досега всичкия баскетбол от NBA, сега и футбол. Непоносимо е! Да го гледаш, а да го слушаш - съвсем.

Представяте ли си: говорител с говорен дефект!

Прилича ми на глух слушател, или на сляп наблюдател, или на риба велосипедист.

И в политиката, и в управлението, навсякъде е пълно с фъфлеци, които умират да говорят по телевизиите, да не ги изброявам, че са много. Даже си имаме и заекващи щури политици мераклии да приказват в Парламента и навсякъде. Чакам да се появят и неми говорители (с клиничен мутизъм), които не могат въобще да издават членоразделни звуци, но да ни говорят и поучават.

По белите страни всичко това се счита за абсурдно, и е недопустимо, категорично, от медицински съображения. У нас обаче сякаш насърчаваме фъфлеците да се изявяват публично. Защо?

Обадих се в Съвета за екектронни медии (СЕМ). Потърсих председателката му - небезизвестната г-ца Бетина Жотева, по темата за увреждането на българската аудио публика от хора с логопедични дефекти по телевизиите, които СЕМ контролира и надзирава по закон, щото са електронни.

Не пожела да се свърже с мен госпожицата, отде-накъде!, вероятно щото не съм във властта.

С властта председателките винаги обичат да се свързват. Пък аз съм само един прост професор, стар и грозен, нищо че имам книги по въпроса.

Тогава се сетих, че и тя, Жотева, като “водещ новините” и като “говорител” на кого ли не, също беше, както помним, с дефект в техниката на дишане при говор.

Казах си, всъщност какво мога очаквам от нея?

Нищо.

В България нищо не е както трябва, братя, и никой не е там, където му е мястото.

Четете моите текстове!

Купувайте и четете моите книги!

Търсете ги в сайта: www.tornadobg.com

акад. Петър Иванов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.