Фандъкова и нейното грандиозно бля-бля...

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/fandakova-i-neynoto-grandiozno-blya-blya/18501 SvobodnoSlovo.eu
Фандъкова и нейното грандиозно бля-бля...

Почти всеки ден натоящият кмет на София Йорданка Фандъкова ни облъчва от тв екрана с една от основните й опорни точки в предизборната кампания, а именно, че тя ще бъде основен радетел ”за правила в целия град”. Два повода дават основание на Фрог нюз силно да се съмнява в думите на дамата, която с блага усмивка и миловидно изражение се опитва да замаже грандиозните скандали на подопечната й институция.

Първият е, че Столична община се направи на „дръж ми шапката“ относно исканата информация на медията ни по ЗДОИ за това в какви коли се возят подчинените началници на Фандъкова. Не е тайна, че много от тях се кипрят в скъпарски лимузини, купени за хиляди левове от данъкоплатеца. Нещо повече, същите тези коли обслужват „вездесъщата администация“ по цял ден, включително и за лични нужди.

Втората причина  за недоверие към словата на Фандъкова е не по-маловажна.  Със заявление за достъп до обществена информация от 25.09.2018 г., по реда на Закона за достъп до обществена информация, е поискано да бъде предоставен от СО достъп до информация за възложените от Столична община за събиране от частни съдебни изпълнители (ЧСИ), по чл. 2, ал. 2 и 3 от Закона за частните съдебни изпълнители, публични вземания на СО за периода 01.09.2015 г. – 01.09.2018 г.

На 11.10.2018 г. е получено решение на зам.-кмета на СО – Дончо Барбалов, с което се отказва достъп до исканата информация.

Срещу постановеното решение за отказ е подадена жалба до Административен съд – София-град и с решение 03.04.2019 г. съдът отменя решението за отказ.

Срещу така постановеното съдебно решение СО подава касационна жалба, въпреки че от 01.01.2019 г. е в сила разпоредбата на чл. 40, ал.3 от ЗДОИ, съгласно която решението на административния съд не подлежи на касационно оспорване.

Очаквано, с Определение № 9707 хот 25.06.2019 г. Върховният административен съд оставя без разглеждане касационната жалба.

На 01.08.2019 г. преписката е получена от СО, от който момент е започнал да тече 14-дневният срок за произнасяне, каквото и до днес няма. Налице е случай на неизпълнение на съдебно решение, за което се носи отговорност.

Защо СО не иска да разкрие какво е възлагала на ЧСИ? Нали работи публично и прозрачно? Нали уж става въпрос за по-добра събираемост на публичните общински вземания. Какво се крие зад това възлагане? Ще отговори ли г-жа Фандъкова, ще изпълни ли решението на съда или прозрачността и отчетността са само празни думи по време на предизборна кампания? Ще разберем ли кой определя на кой ЧСИ се възлагат за събиране вземанията на СО? Има ли някаква процедура и някакви критерии, по които се избира ЧСИ?

Какво работят служителите от отдел „Събиране на вземания" в СО? Защо при назначени служители, чиито заплати се плащат отново от българските данъкоплатци, публичните общински вземания се възлагат за събиране на ЧСИ?

Защо за едно и също по размер задължение един гражданин ще плати едно, а друг двойно и тройно повече, защото ЧСИ ще му начисли и разноски, и такси по изпълнението? Нищо, че Конституцията на Република България постановява, че всички граждани са равни пред закона. Не е ли това предпоставка за административен произвол на кмета, който е несъвместим с правовата държава? Май всички приказки на Фандъкова ще се окажат едно грандиозно бля-бля.

Екип на Фрог нюз

Резултат с изображение за Фандъкова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.