Ген. Бриго Аспарухов: Крайно време е светът да осъзнае, че борбата с тероризма изисква разум, средства и обединение

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/gen-brigo-asparuhov-krayno-vreme-e-svetat-da-osaznae-che-borbata-s-terorizma-iziskva-razum-sredstva-i-obedinenie/25103 SvobodnoSlovo.eu
Ген. Бриго Аспарухов: Крайно време е светът да осъзнае, че борбата с тероризма изисква разум, средства и обединение

Крайно време е светът да осъзнае, че голямата опасност иска разум, обединение на усилията, на специалните служби и преди всичко на правителствата на Русия, САШ, арабските и европейските държави. Това каза за Агенция „Фокус“ ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба (НРС), по повод поредното терористично нападение в Лондон. Той не изключите възможността за вълна на крайнодесен екстремизъм на антимюсюлманска основа, като реакция на ислямисткия тероризъм. По думите му тероризмът е отвратително явление, което явно ще продължава дълго време. "Виждаме, че терористите постигат целта си – английското общество живее в страх и ужас всеки ден, независимо от заявленията – „ние ще преборим тероризма, няма да се предадем“, отбеляза ген. Бриго Аспарухов. „От седмица на седмица коментираме такива ужасни събития. Крайно време е светът да осъзнае, че голямата опасност иска разум, обединение на усилията, на специалните служби и преди всичко на правителствата на Русия, САШ, арабските и европейските държави. Това е ужасно и трябва да спре. Знам колко е трудно, знам, че почти е невъзможно и всички правителства на всички държави трябва да разберат, че струва огромни средства, но си заслужава те да бъдат вложени, за да се спре тази убийствена война в мирно време“, коментира още той. Според ген. Аспарухов справянето с тероризма изисква огромни усилия – сътрудничество, обемна информация и концентрация на усилия и най-вече на средства. „Смятам, че координацията между европейските служби не е достатъчно добра“, посочи още той, като изтъкна, че основният проблем е свързан именно с финансирането им. По думите на ген. Аспарухов в същото време терористите разполагат с огромно финансиране, което трябва да бъде спряно. „Всички политици трябва да разберат, че това е най-голямата опасност в днешно време, защото тя удря в сърцето на обществото - там, където най-боли. Загиват всякакви хора – деца, възрастни, невинни, а това възбужда ужаса на хората – представата за несигурност. Потенциални заплахи има за целия свят. Никой не може да разчита на „снишаване“, допълни още той.

Резултат с изображение за Бриго Аспарухов

агенция "Фокус"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.