Хаджигенов и Бабикян се изгавриха и с българската мартеница в угода на...

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/hadzhigenov-i-babikyan-se-izgavriha-i-s-balgarskata-martenica-v-ugoda-na/4800 SvobodnoSlovo.eu
Хаджигенов и Бабикян се изгавриха и с българската мартеница в угода на...

Николай Хаджигенов и Арман Бабикян - лидерите на протеста, благодарение на който бе свалено правителството на ГЕРБ и в крайна сметка начело на държавата застана дуото от Харвард - Кирил Петков и Асен Василев, се опитаха да съживят спомена за себе си с акция, проведена на гърба на нещастието на хиляди украинци, които в момента страдат от войната в родната си страна. 

Това се видя от снимки, направени от обектива на "БулФото".

Снимка: БулФото

Не чак толкова динамичното дуо новоизпечени политици, което обаче гледат парламента само отвън, се опита да придобие отново актуалност, раздавайки мартеници с цветовете не на здравето, мъжкото и женското начало, и раждането - бялото и червеното, а с цветовете на флага на Украйна.

Снимка: БулФото

Мнозина минувачи коментираха, че това е една безплодна и доста безвкусна ПР-акция - да се опиташ да се реанимираш политически на гърба на хиляди страдащи украински и руски бащи и майки, чийто деца в момента са на фронта и загиват в една безполезна война.

Снимка: БулФото

Други пък се огорчиха, че има толкова много български болни деца, които имат дори и в момента нужда от помощ, но никой не се сеща за тях, а вместо това се нарушава изконна българска традиция за здраве и късмет, за да се трупат политически дивиденти в очите на външни фактори.

Снимка: БулФото

Беше и поставен въпросът, къде са били Хаджигенов и Бабикян, докато националистите, като тези от батальона "Азов", осем години избиваха малки и големи в Донбас, подлагайки всеки ден мирните жители на тези райони на обстрели и принуждавайки цяло едно поколение деца да изживее детството си не под лъчите на слънцето, а в подземията, далеч от бомбите.

Снимка: БулФото

В България мартеницата е символ на любов, здраве и дълъг живот. В белия цвят е втъкана чистотата на отношенията между хората, а червеният носи топлината на приятелството.

Затова много българи майсторят сами мартеници, направени с мисъл за получателя им. На първи март всички се украсяваме с мартеници.

Въпреки че традиционните се правят от естествена вълна, творческата фантазия на българина ги изпъстря и с други украси.

Преплитат се сини, зелени, розови нишки, мъниста, парички и какво ли още не.

Различните герои от приказките, завързани с бели и червени конци, радват най-много децата. Най-популярни са гривните – плетени, с имена, дървени топчета, перли, сини мъниста, носят се по много на ръцете. Има обици, чорапи, шапки, вратовръзки…

А на първи март някои се обличат направо в бяло и червено.

blitz.bg

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.