Хвалби и резултати

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/hvalbi-i-rezultati/25091 SvobodnoSlovo.eu
Хвалби и резултати

Ако се разходите из печатните и електронните медии през последните няколко месеца, ще попаднете на много хвалби на столичната общинска администрация. Кметът Фандъкова например се перчи със строежа на 50 детски площадки, с ръст на туристите в София, хвали се, че столицата се развива като зелен и иновативен град, перчи се с дейностите, допринесли за намаляване на средната възраст на автобусите. Тези дни можем да очакваме и поредната апология за състоянието на общинските търговски дружества, болници и поликлиники. Отчетите, отразяващи управлението им през изминалата 2016 г., ще се утвърдят на утрешната сесия и със сигурност ще бъдат изтъкнати само печелившите и ще се омаловажат задлъжнелите.

Но 45 млн. лева трудно ще бъдат замазани, нито столичани биха могли да ги преглътнат лесно. Още повече, че с най-голям дефицит се открояват "Топлофикация" и "Столичният електротранспорт". За столичното парно едва ли има повече какво да се каже. И едва ли абонатите му има с какво да се умилостивят след голямата зимна авария, която ги остави на студено.

Общественото доверие в търговското дружество няма как да се повиши и укрепне, когато на хората им се обещават нови режими на топлопроводната мрежа и изскачат стряскащи 8-цифрени числа в годишните му баланси.

Транспортът пък е другото болно място за изстрадалия софийски пътник. Милионният длъжник в лицето на дружеството, което управлява тролеите и трамваите, буквално се подпали чрез контактната си мрежа преди дни насред центъра на града. Добре, че се намират европейски дарители на ретровозила, които да кръстосват София, защото, ако разчитахме само на общинското дружество, като нищо щяхме да се окажем в епохата на конните трамваи.

Изобщо, не е лесно да се натъманят цифрите в бюджети, отчети, баланси и инвестиции, когато на едно управление му липсва или просто не иска да реализира властта си в полза на общественото добро. В общинската икономика черните дупки са добре известни и те не могат да се запълнят, защото гълтат с апетит, който не може да се задоволи. Един малък, но видим за това пример е изстреляната вчера от Столичната община новина за пореден ремонт на пространство пред знаковата сграда на НДК. Явно и тук някой не управлява добре, след като за последните години се вложиха милиони левове, а все нещо не е донаправено или започнато. Площадът, подлезът, алеите, зелените площи, подобно на "Топлофикация", се превърнаха в продънена лейка, в която чешмата налива милиони, а те изтичат в нечии шепи. Ще видим дали този път след 5-те милиона лева вложения пак ще ходим по наводняващи се при всеки дъжд, шляпащи плочки или ще ни тече от станалата скандално известна хидроизолация.

Така че няма значение дали се говори за управление на голямо общинско дружество, за болница, за плочките пред НДК или желанието да се разрушават паметници, посветени на България. Общото е некомпетентност и дебелоочие. По-добре по-малко хвалби, и повече действия.

Деси Велева

Резултат с изображение за фандъкова  bilet

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.