И пиле в банката...

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/i-pile-v-bankata/24546 SvobodnoSlovo.eu
И пиле в банката...

Само малко над една трета от българите са били на почивка, сочи експресен сондаж на социолози. Направо постижение, ще речеш. Особено, ако в сондажа влизат и онези българи, "прелетели" за ден-два над морето. А не за две седмици задължително, както беше при омразния социализъм. Когато парите стигаха за това удоволствие, рокендролът беше млад, а богатите, докопали народните пари, още не бяха се нароили толкова. Работещите бяха работеща класа, а не търтеи някакви, за каквито сега ги нарочиха пишман бизнесмените на България.

Та, какво излиза, май са почивали най-вече богатите и мързеливците. Защото за другите дори седмица на морето излиза солено при тези доходи и безработица. Но ако питате премиера Бойко Борисов, той ще ви повтори и потрети бойките си фрази: "Бедният български народ задръсти магистралите! Видя се с пари, не спира да ходи по почивки. Депозитите в банките растат. Откъде са тея задръствания - от скъпия бензин ли или от ниските доходи? Всеки е на почивка. Не е само веднъж. Всеки е на път. Не е само лятото. Това ме радва".

Голяма радост пада, да знаете. Като си вземе заплатата, простосмъртният българин се пита дали да я вложи в банката, или да си купи едно пиле. На масовите пенсионери пък и за пиле не им стигат парите, въпреки индексацията от 3-4 лева на първи юли. По данни от проведеното от НСИ изследване за  доходите и условията на живот през 2016 г. линията на бедност общо за страната e 308,17 лв. месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 638,7 хил., или 22.9% от населението на страната. През 2016 г. относителният дял на децата на възраст 0-17 години в риск от бедност е 31,9%, или 385.4 хиляди деца.

Дали на фона на фактите премиерът най-сетне поне ще замълчи...

Ева Костова

Резултат с изображение за безработица

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.