Инхаус далавера на Фандъкова: Фаворит на ГЕРБ грабна договор за 650 000 лева без конкурс

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/inhaus-dalavera-na-fandakova-favorit-na-gerb-grabna-dogovor-za-650-000-leva-bez-konkurs/5164 SvobodnoSlovo.eu
Инхаус далавера на Фандъкова: Фаворит на ГЕРБ грабна договор за 650 000 лева без конкурс

Без търг и конкурс Столична община даде нов договор на собствената си общинска фирма „Софекострой“, която до началото на м.г. се казваше „Чистота Искър“. Срещу 540 000 лв. без ДДС, 648 000 с данъка, на дружеството е възложено да чисти сградите, вътрешните пътища и пешеходните зони на общинския завод за обработка на боклука на София в село Яна.

„Софекострой“ не е имал никаква конкуренция да получи поръчката, става ясно от конкурсната документация. Срокът на споразумението е 24 месеца до края на януари 2024 г. Схемата е като с държавната „Автомагистрали“ – използвана е т.нар. „инхаус“ процедура за далаверата на Йорданка Фандъкова.

Както „Сега“ писа,  през зимата на 2021 г. управляващите в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, преименуваха „Чистота Искър“ на „Софекострой“. По същото време те наложиха и приемането на 5-годишен бизнес план за развитието на дружеството.

Ключов момент в него бе трансформирането на фирмата от почистваща в такава, която се занимава също и със „строителни и ремонтни дейност, реконструкции и дейности по изграждане, ремонт, цялостна или частична реконструкция и благоустройство на образователна или друг вид публична инфраструктура“.

Промените на името и дейностите на фирмата бяха свързани с тенденция, която стана особено видима през 2020 г. и 2021 г. – бившата „Чистота Искър“ да получава без конкурси поръчки не само в областта на почистването, но и в много други сфери, включително в строителството.

През 2021 г. от „Московска“ 33 й възложиха поръчките за изграждането на новите клетки за маймуните в Зоопарка, ремонта на уличното осветление по ул. „Тодорини кукли“ в район „Подуяне“, ремонта на градинки, алеи и т.н.

През 2020 г. „Чистота Искър“ бе натоварена и със строително-монтажните работи на детска градина във „Връбница“. През октомври 2021 г. „Капитал“ съобщи, че от средата на 2020 г. фирмата е получила чрез т.нар. инхаус възлагане 15 общински договори на стойност за общо 12.8 млн. лв.

В същото време обаче продължава да не е ясно дали „Софекострой“ извършва със собствен ресурс поръчките, които получава без никакво състезание, или превъзлага дейностите на частни подизпълнители.

През 2019 г. се разбра, че предишната година „Чистота Искър“ е пренасочила над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си, получена за почистването на районите „Красно село“, „Красна поляна“ и „Люлин“), за наем на техника от частната фирма „Грийн партнърс“ АД.

Като неин краен собственик впоследствие бе огласен известният бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. През зимата на 2020 г. дружества на Гайтански официално получиха договори за чистотата в няколко района на София.

След направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че заради скандалния и непрозрачен начин, по който „Чистота Искър“ е управлявана, предишният директор на фирмата Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. И досега обаче няма информация проверката да е довела до някакви резултати и последствия.

В същото време през януари м.г. изпълнителният директор на „Софекострой“ Цветомир Жеков, който е бивш кмет на район „Изгрев“ от ГЕРБ, лаконично даде да се разбере, че дружеството продължава да извършва дейност не само със собствен ресурс. Това се случвало поради липсата на достатъчно техника и механизация.

По тази причина Жеков поиска, а управляващите в София му гласуваха „Софекострой“ да похарчи около 3,3 млн. лв. без ДДС за закупуването на нови машини. Въпреки че фирменият бизнес план бе в обем от около 50 стр., от него така и не ставаше ясно в коя съществуваща или бъдеща дейност ще бъдат използвани новите машини.

Narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.