Иван Гарелов: Разследващите журналисти - обречени самотници

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ivan-garelov-razsledvashtite-zhurnalisti-obrecheni-samotnici/23506 SvobodnoSlovo.eu
Иван Гарелов: Разследващите журналисти - обречени самотници

Когато миналата година Сашо Диков спечели голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“, той заяви, че ще дари тези пари на журналист, чието разследване предизвика оставка на действащ министър. Като вмъкна на шега, че това не може да се случи с Бойко Борисов и Сотир Цацаров. И аз бих се подписал под тези думи. Високото равнище на обекта на журналистическо разследване би доказало, че журналистът не се занимава с дребнотемие и не се страхува от последствията. Колко пъти от Европейската комисия са искали точно толкова смелост от нашето правосъдие! Но не го разбраха. Присъстваща на награждаването журналистка предаде сензационно думите на Сашо: “Диков дава 5 хиляди за главите на Борисов и Цацаров“. А такива думи не бяха казани. Недоброжелатели пък ги интерпретираха посвоему: “Гарелов дава 5 хиляди за главите на Борисов и Цацаров“. Доносническо престараване!

Ако бях на мястото на Сашо, щях да преотстъпя наградата на Валя Ахчиева. Не че той не я заслужаваше, но нали се е заел да поощрява разследващата журналистика. А вместо поощрение за Валя пускат слухове, че изпълнявала поръчки на прокуратурата. В БНТ тя е обречена на самота. Нормално би било развитието и резултатите от разследването да се представят и в информационните емисии на телевизията, а не само в нейното предаване. По този начин БНТ се разграничава от нейните разследвания. Когато двамата американски журналисти от „Вашингтон Поуст“ Боб Удуърд и Карл Бърнстейн разкриваха аферата „Уотъргейт“, довела до оставката на президента Никсън, не само цялата редакция, но цялата преса ги подкрепяше. И никой не ги уволни. До днес.

След репортажа на Петър Нанев по Би Ти Ви, довел до оставката на министъра на здравеопазването Николай Петров, Сашо Диков обяви, че репортерът е заслужил 5-те хиляди. Нанев от своя страна каза, че ще ги дари за благотворителни цели. Всичко хубаво, но управляващите заговориха, че доктор Петров не е виновен. А репортажът пък е направен по доклад от одита на МО.

Ще предложа тази тема да бъде дискутирана в края на май от журналистите, присъстващи на раздаването на новите награди. Но едно е ясно - без медиите да застават зад своите разследващи журналисти, те ще бъдат обречени на самота и недоверие.

http://retro.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.