Иван Костов: Ако имат достойнство, мнозинството във ВСС да подадат оставки след решението на КС за Гешев

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ivan-kostov-ako-imat-dostoynstvo-mnozinstvoto-vav-vss-da-podadat-ostavki-sled-reshenieto-na-ks-za-geshev/5280 SvobodnoSlovo.eu
Иван Костов: Ако имат достойнство, мнозинството във ВСС да подадат оставки след решението на КС за Гешев

Решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор, осветява пълната непригодност на сегашния Висш съдебен съвет.

Това коментира бившият премиер Иван Костов, припомняйки как през юли м.г. мнозинството в пленума на ВСС отхвърли като "недопустимо" искането на служебния министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на Иван Гешев. Повечето членове на ВСС заявиха, че правосъдният министър няма право да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

Според Костов след като Конституционният съд се произнесе единодушно, че е това искане е допустимо, има само две възможности да се обясни поведението на въпросното голямо мнозинство във ВСС:

Първо: Не познават Конституцията на Република България и следователно са фундаментално некомпетентни;

Второ: Знаят, че нямат основание, но спират с нарушение искането на министъра на правосъдието, следователно са зловредни.

„Ако имат някакво достойнство и морал, и в единия и в другия случай следва да си подадат веднага оставките. Решението на Конституционният съд ги осветява като напълно непригодни да упражняват висшата съдебна власт“, коментира Костов пред Mediapool.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.