Избитите животни в Странджа: Убийство без акредитация

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/izbitite-zhivotni-v-strandzha-ubiystvo-bez-akreditaciya/21915 SvobodnoSlovo.eu
Избитите животни в Странджа: Убийство без акредитация

Българската лаборатория, която подаде данните, станали основание за избиване на над четири хиляди животни в Странджа, няма акредитация за изследвания на африканска чума по дребни преживни животни – това установи проверка в регистъра на изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“. Според регистъра, „Изпитвателна лаборатория екзотични и особено опасни инфекции" при Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) има валиден сертификат, но в неговия обхват не е включена акредитация за изследване това заболяване.

От същата лаборатория се очакват и „вторите проби“ които, ако са отрицателни, ще се отчетат сега като „добре свършена работа“ за овладяване на „кризата“.

Остава основният въпрос – имаше ли заразени с чума животни? Въпрос на който не може да има категоричен отговор, щом пробите не са изследвани по стандартизирана методика, което се удостоверява именно с акредитация каквато няма. Няма умрели животни (освен избитите), няма дори клинична картина на заболяване - вече 61 дни след първите данни, което е двойно по-дълъг инкубационен период съгласно Директива 92/119 на ЕС.

В началото на юли, от инициативен комитет, с подписка и петиция поискахме оставката на директора на БАБХ д-р Илиев, заради избиването на здрави животни. Писмата бяха официално изпратени до министър председателя г-н Бойко Борисов, до министъра на земеделието г-н- Порожанов, до директора на БАБХ д-р Илиев, но от тяхна страна останаха без никаква реакция.

Прокуратурата пък прецени, че не са налице основания за предприемане на действия по реда на надзора за законност и пропусна да прочете чл.22 от Закона за ветеринарно медицинската дейност, който изисква тези изследвания да бъдат извършени в акредитирани лаборатории. Пропусна и Регламент (ЕО) No 882/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година, относно официалния контрол, провеждан с цел осигуряване на проверка на съответствието със законодателството в областта на фуражите и храните и правилата за опазване здравето на животните и хуманното отношение към животните.

Автор: Асен Велев 

http://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.