Как ще я делим историята със Скопие? Като на Женския пазар?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kak-shte-ya-delim-istoriyata-sas-skopie-kato-na-zhenskiya-pazar/24728 SvobodnoSlovo.eu
Как ще я делим историята със Скопие? Като на Женския пазар?

Акад. Георги Марков е сред най-големите експерти в историческата наука, когато се засегне темата Македония. Нормално е и той да попадне в планираната експертна комисия, която да пренапише учебниците и общата история, както се разбраха двете страни в договора за добросъседство.

Акад. Марков обаче изобщо не е оптимист, че това може да се случи.

„Да. Казват - ще има експертна комисия, да се съберат историците от двете страни в една такава комисия, да сложат картите на масата и да се разберат. Но как да се разберем?! Медиите пропуснаха факта, че 26 от най-известните скопски историци излязоха с едно обръщение до македонската общественост против договора. С тях ли ще седнем на една маса?! С тези, чийто хляб ще искаме да отнемем?! Аз ги познавам, те никога няма да се откажат от фалшификациите, това е начин на съществуване при тях. Бившият директор на техния Институт за национална история Тодор Чепреганов неотдавна даде интервю за БТВ, в което беше категоричен - ние няма да отстъпим от нашата македонска история - още от цар Самуил и преди това! Как ще се разберем?!", попита риторично историкът в интервю за Епицентър.бг.

„Аз съм бил потърпевши преди, и след 1989 г., когато политиците казват на историците: „Стига сте я ровили тая история, я, да не пречим на добросъседството!" И все повтарям, че историята не е слугиня на политиката. Заев го рече - да оставим историята на историците, но аз неговите скопски историци добре ги познавам. Ние не можем да правим компромис с историческата истина!

Освен това политиците много обичат да работят със срокове. Дори си го представям как ще стане - ще ни черпят по едно кафе в Министерския съвет, ще ни поставят срок и ще си гледат часовниците! Политиците много обичат сроковете. Ние, историците, обаче не може да се откажем от фактите. В Македония създадоха нация, но им трябва национална история, национални герои. И се получава като на Женския пазар - я, ни дайте Сандански, но си вземете, например, Иван Михайлов! Много съм се парил от политиците и затова говоря така", допълни Марков.

Той изрази и опасения, че всъщност във въпросните комисии няма да бъдат включени истински експерти, а някои по-умерени млади историци.

„Пренаписването няма да стане с вълшебна пръчица - да ни извика Бойко Борисов и да каже - вие, историците, запретнете ръкави! Имам едно подозрение, дано не се сбъдне. Ще наредят: "ще подберете историци с умерени възгледи в комисията, акад. Георги Марков да стои по-настрана, той е обременен с национализъм". Ще подберат някои по-млади колеги, свързани с определени фондации, чиито имена не искам да споменавам, и които ще отидат на равнище микроистория, всекидневна история. Ще изключим събитийната история, войни, въстания, революции, кланета - всичко това се изключва в името на помирението на Балканите. И ще се занимаваме с това как сме се хранили и какви черги сме тъкали", допълни акад. Марков.

Как ще я делим историята със Скопие? Като на Женския пазар?

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.