Какви са тия алпинисти, които не носят елементарен GPS за $300… Една експедиция струва $30000…

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kakvi-sa-tiya-alpinisti-koito-ne-nosyat-elementaren-gps-za-300-edna-ekspediciya-struva-30000/22647 SvobodnoSlovo.eu
Какви са тия алпинисти, които не носят елементарен GPS за $300… Една експедиция струва $30000…

Аз имам телефон, купен за 50 евро, и той има GPS. За не повече от 100 евро можеш да имаш качествен GPS с мощен еднократен предавател.

Правителството на Непал дори се готви да вкара задължително носене на устройства на стойност 300 долара, с цел да се предотвратят “фалшиви изкачвания” на Еверест.

Всички НПО по безопасността приветстват това.

Поне като закъсаш, да знаят къде да те търсят! Съвсем малко устройство, с батерия само за него. Батерията не се хаби, а се използва само при нужда. Не телефон, а авариен GPS. Ще тежи 50-100 грама!

Една експедиция струва 20-30 хиляди долара. На Хималаите не ходят бедни хора. Как може да няма проследяващо устройство? Дори да не е задължително, не е ли разумно да го има?

Какви са тия алпинисти, които пътуват без елементарна техника. Що за глупост се случва!

Искам да припомня, че когато загубихме Христо Проданов, той носеше със себе си радиостанция. Доста по-тежка от днешните. И известно време се поддържаше връзка с него, накрая – просто само като натискане на бутона на станцията, за да се каже, че е жив.

Що за абсурд става в момента? 30 години по-късно, многократно развита техника, и … нищо…

Добри Божилов

11.05.2018

http://komentari.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.