Каролев: Конспирациите около планината до София са малоумни

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/karolev-konspiraciite-okolo-planinata-do-sofiya-sa-maloumni/23637 SvobodnoSlovo.eu
Каролев: Конспирациите около планината до София са малоумни

Защо няма нови писти и съоръжения на Витоша и ко е виновен за това разкри икономистът Владимир Каролев, който е един от на-големите привърженици на развитието на зимния туризъм у нас и е сред най-яростните противници на безмислените акции на зелените.

Ето какво разкри той за застиването на парк Витоша на ниво отпреди десетки години:

Понеже много хора непрекъснато питат за Витоша, да кажа за пореден път какво се случва там и защо не се подменят съоръженията:

1. Лифтовете на Витоша са много стари - не просто на години, но и като модели. Има лифтове, чиито производители вече са фалирали. Тоест, няма как да купим абсолютно същите лифтове и да ги сложим на абсолютно същите места. Това не е и целесъобразно - когато те са строени, София е била 750 000 души, сега е 2 млн.

2. Новите модели лифтове имат различни параметри - различни стълбове, различни стъпки, различни въжета, различни кабини и седалки.

3. Законът за горите, писан през 2012 г. лично от Тома Белев, изисква територията под лифтовете и пистите да бъде със сменено предназначение - каквото не се изисква за енергийна, водна и друга инфраструктура (защо ли?) Разходите по смяна на предназначението на такива огромни терени правят икономически невъзможно построяването на нови писти и лифтове в цяла България - една от причините и да няма нито едно такова съоръжение "на зелено". Защо е разписан такъв закон и кой има интерес от блокирането на целия планински туризъм в цяла България - може да питате разписалият го човек и партийните централи на приелото го мнозинство през 2012 г.

4. Планът за управление на парк Витоша забранява смяната на предназначението.

5. Всяко ново полагане на стълб, стъпка и въже по смисъла на ЗУТ е "ново строителство"

6. Планът за управление на парк Витоша забранява новото строителство.

7. Тоест, за да смениш един лифт с нов, законите изискват от теб да направиш две неща, които планът изрично забранява. Параграф 22, от който няма излизане.

8. Изходът е да се приеме новият план за управление на парка или да се сменят законите. Новият план се блокира от Зелените, а мнозинството очевидно няма воля да промени законите (защо ли и с каква мотивация е подплатено това?).

9. Докато едно от двете неща не се извърши, Витоша ще продължи да тъне в разруха. Кой има интерес от това, имайки предвид, че София е най-голямата българска туристическа дестинация с уникална до себе си планина, всеки може да си отговори сам

10. Конспиративната теория за блокирането на Витоша с цел хората да ходят в Банско, Боровец или Пампорово е малоумна за всеки човек с малко опит или знания в туризма - Витоша е дестинация за еднодневен спорт, а трите курорта са дестинации за уикенд и рекреативен туризъм. Който иска да иде в Пампорово за 7 дни на спа, ски, храна и семейна почивка (или пък да се скрие от жена си с любовницата), ще отиде там без значение дали Витоша работи или не. Точно обратното - и трите курорта имат интерес от това Витоша да работи на пълни обороти, защото тя ще привлече към България повече туристи, част от които ще отидат и при тях.

Резултат с изображение за парк "Витоша"

http://pik.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.