Кирил Петков: Управители в ББР са взимали заплат от по 60 хил. лв.

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kiril-petkov-upraviteli-v-bbr-sa-vzimali-zaplat-ot-po-60-hil-lv/8941 SvobodnoSlovo.eu
Кирил Петков: Управители в ББР са взимали заплат от по 60 хил. лв.

Управители в ББР са взимали заплат от по 60 хил. лв. Това обяви на брифинг икономическият министър Кирил Петков.

„Най-накрая новият надзорен съвет на Българската банка за развитие е вписан в Търговския регистър. От днес нататък тази банка наистина е за малките и средните предприятия със заеми под 5 млн. Програмата „Възстановяване“ ще бъде подпомогната от ликвидността в ББР. Пречките спряха. Отне ни 8 седмици, но вече е факт“, добави той.

Министърът обяви, че още 106 млн. ще бъдат дадени в посока подкрепа на малките предприятия. По думите му те ще достигнат до тях по възможно най-бързия начин.

„Предстои да бъде преправен бюджетът по тази рамка. Очакваме в следващите няколко седмици парите да започнат да се раздават. По наши сметки ще бъдат подкрепени 3694 предприятия“, посочи Кирил Петков.

Германският стартъп Next.e.GO Mobile е компанията, за която той обяви, че ще произвежда електрически автомобили в България. Това ще е втора инвестиция на компанията на Балканите, след като миналата година тя сключи договор и с гръцката Агенция за инвестиции и търговия за изграждане на фабрика в южната ни съседка.

Все още няма официална информация за размера на инвестицията у нас. По неофициални данни става дума за 140 милиона евро, като вероятно предприятието ще се изгради на терена на бившия завод "Балкан" в Ловеч, приватизиран от братя Домусчиеви.

Next.e.Go e наследник на e.GO Mobile - стартъп за производство на градски електрически модели, създаден от професора от Аахенския университет Гюнтер Шу през 2015. Компанията разполага със своя фабрика в Роте Ерде край Аахен и с няколко търговски центъра в различни германски градове. Две непредвидени събития обаче объркаха плановете й - първо продажбата на Opel на PSA, която й попречи да ползва договорените компоненти от германския бранд, и после мерките срещу коронавируса през миналата пролет, принудили я да спре производство.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.