Корупцията и борбата с нея в сезона на тиквите. Гешев и евродепутатите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/korupciyata-i-borbata-s-neya-v-sezona-na-tikvite-geshev-i-evrodeputatite/7653 SvobodnoSlovo.eu
Корупцията и борбата с нея в сезона на тиквите. Гешев и евродепутатите

По една от националните телевизии новината за срещата на евродепутати с главния прокурорИван Гешев бе съобщена след репортаж за откриване сезона на тиквите в едикоеси село. Две години поред сме шампиони по добив на тикви, а 12 години тикви ни управляват, така че е логично това подреждане.

Евродепутатите, които летяха до София, за да констатират, че сме шампиони и по корупция, а главният прокурор Гешев е безконтролен, да не се сърдят, но малцина им вярват, че нещо ще се промени. Защото вече години наред обикновени, средни и висши представители на Брюксел идват, виждали как мафията окупира държавата, но братски прегръщаха и целуваха Бойко Борисов. Той им отвръщаше с мечешки потупвания, просташки шеги и вероятно затрогващи подаръци. Покрай тях им пробутваше манипулирани статистики, обещания, мадами и пр. Забавляваха се с него, защото им гарантираше подкрепа за всичко и не ги интересуваше, че България е на дъното на Европа по всички жизнени стандарти и е първа по смъртност, корупция, неграмотност, кражби, мизерия…

Сегашното посещение излъчва елементи на оптимизъм и бодрост. Виждаме, че е много лошо и ще опитаме да направим...  Елена Йончева допълваше енергичност в съобщенията как вървят срещите. Гостите се срещнали дори с главния прокурор Иван Гешев, представяте ли си? И тук идва поантата: Гешев обещал да предостави повече данни за водени дела по линия на корупцията, включително за разследванията, свързани с Борисов „Барселонагейт“ и „Мата Хари“. Уау!

 

Наистина ли? Вълнувате ли се?

 

Мисля, че всеки може да познае с голяма достоверност, какво е казал завършилият милиционерската школа в Симеоново Гешев. „Винаги сме изпълнявали европейските директиви и много уважаваме европейските ценности. Борим се с корупцията като никой друг, много олигарси са с повдигнати обвинения, някои са в ареста. Те плащат и организират кампании срещу държавното обвинение. Те плащат и за да ми искат някои оставката. Винаги съм бил за свободата на словото и на медиите. Е, има платени от олигарсите медии, които ме нападат, дори семейството ми нападат, но аз ще изпълнявам своя дълг…“ И т.н. и т.н. все в този духа.

Възможно е дори да си изпълни обещанието си и да даде някакви подробности за въпросните разследвания. Но там ще е и папката със свидетелства на двама "кошаревски" свидетели, че срещу него и Борисов е замисляно покушение от обвиняеми олигарси с мотив, че „не са корумпирани и не може да им се влияе при взимане на решения“.

Полза от всичко това ще има само Гешев, защото ще се легитимира оттук насетне с въпросните пратеници на Брюксел, с които е разговарял и те не са му поискали оставката. Може дори да извади изречения от разговора си с тях, в които те одобряват негови действия – бъдете сигурни.

Това е действителността и тя не е за харесване. Глупаво е да очакваме външни хора да вършат нашата работа. Да бъде махнат Гешев от поста е наше задължение. И това не е самоцел, защото без Гешев и с нов, независим Висш съдебен съвет, върховенството на правото ще получи шанс. Ще тръгнат и реформите в здравеопазването, икономиката, финансите, МВР и службите и във всички институции ще станат възможни. Сега не са.

Ние сме тези, които трябва да запретнат ръкави и да си опичат акъла най-сетне.

Емил Азар 

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.