Лъжите на министър Богданов продължават

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/lazhite-na-ministar-bogdanov-prodalzhavat/119454 SvobodnoSlovo.eu
Лъжите на министър Богданов продължават

КЗК вижда няколко сценария за нарушения на конкуренцията на пазара

Текат три проверки за картел - при яйцата, сиренето и между големите търговски вериги

Министърът на икономиката Богдан Богданов продължава с лъжите, че ще сваля цените на 50 основни храни. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде становище, че “стартираната от Министерството на икономиката инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на България”.

Според Богдан Богданов обаче в становището на КЗК нямало правни аргументи. “Ние не залагаме цени. Ние казваме, че магазините се конкурират за тези 50 продукта. Няма да се откажем от инициативата”, заяви министърът.

В становището си до министерството от КЗК са дали няколко сценария как инициативата “Достъпно за вас” може да наруши правилата на конкуренцията и реално да има негативни последици за потребителите. “Спадът на цените се отразява на наличността на продуктите. Търговците няма да имат икономическа изгода да поддържат на толкова ниски цени дадена стока и затова може да заредят малки количества от нея. Това от своя страна може да доведе до паника за недостиг на продукта и хората ще започнат да се презапасяват”, обясни директорът на дирекция “Право и политика на конкуренцията” в КЗК Надя Минчева.

Ако човек отиде в магазина за конкретна стока на промоционална цена, но види, че тя е изчерпана, може да помисли, че има дефицит и да започне да купува същите храни, но на други производители и на по-високи цени, за да се презапасява. Нещо подобно се случи миналата година, когато въпреки поскъпването на олиото хората купуваха големи количества и се презапасяваха от страх, че може да има дефицит и цената да нарасне още повече.

Вторият възможен негативен сценарий при прилагане на инициативата “Достъпно до вас” е големите търговски вериги да притиснат производителите да свалят цените или да ги сменят с други доставчици, които предлагат по-евтини, но и по-некачествени храни.

Надя Минчева посочи още един проблем, който може да се появи заради идеята на министерството веригите да предлагат всяка седмица набор от стоки на възможно най-ниската за тях цена. Тя обясни, че стремежът на търговските вериги е да постигнат максимална печалба. И щом ще продават някои стоки на занижени цени, може да компенсират промоциите като увеличат цените на други стоки. Така хората пак ще дават повече пари, като отидат да пазаруват в големите търговски вериги.

Всъщност това е трикът на търговските вериги и в момента. Правят промоция на някои стоки, за да отиде човек при тях и да купи и от останалите стоки, които са на по-високи цени.

Големите вериги нямат магазини в малките населени места, където живеят хора с ниски доходи. Затова инициативата на министерството няма да достигне до тях, обясни Надя Минчева.

КЗК разследва за картел при продажбата на яйца, които при лавинообразното покачване на цените рязко поскъпнаха. Проверяват за картелно споразумение и при цените на сиренето и кашкавала, както и за картел между търговските вериги за цялостно повишаване на цените.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.