Мадлен Алгафари: Насилникът има дефицит на любов – майчина, бащина

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/madlen-algafari-nasilnikat-ima-deficit-na-lyubov-maychina-bashtina/114577 SvobodnoSlovo.eu
Мадлен Алгафари: Насилникът има дефицит на любов – майчина, бащина

„Жалко е, че се обръща внимание само на телесните травми. Това, което вади хляба на психолозите, е работата с психологичните травми, които са много по-трайни, те се превръщат в симптоми. Това не трябва да бъде подценявано.”

Това заяви пред NOVA NEWS психологът Мадлен Алгафари. Коментарът й идва след агресията срещу обезобразената 18-годишна Дебора от Стара Загора и вълната от случаи на насилие, които нашумяха в последните дни.

Според нея насилникът има дефицит на любов – майчина, бащина любов. „Липса на онази здравословна почва, която се налива от бременността до първите 7-8 години, върху която след това никнат плевели на деструктивно поведение, което може да бъде и автоагресивно”, посочи специалистът.

По думите й е възможна превенция на насилието, за което е нужно ограмотяване.

„Да може осъзнатостта да расте. Детето трябва да бъде отглеждано с грижа, с внимание, с любов. Никой не се ражда садист, има нужда от специфична диагностика. Необходима е просвета. Има един предмет – себепознание, за да може родителите да не допускат същите грешки, каквито са допускани с тях”, отбеляза Алгафари.

"Здравословната агресия се нарича спокойна сила и топла категоричност – когато умеем със зачитане и добронамереност към другия да заявим неприязън, недоволство, раздразнение. Тогава не формираме насилник. Когато етикетираме, обиждаме, да не говорим за посягане и удряне, ясно е, че отглеждаме подмолен реваншизъм и човекът после търси къде да го вентилира”, допълни психологът.

Тя изтъкна, че хората масово не разбират и не познават себе си.

"Болестите са поникнали първо в мисленето, в начина, по който гледаме на себе си и на света. Винаги има шанс човек с психологически травми да ги преживее. Травмата не е самата ситуация, а начина, по който я преживяваме”, категорична бе Алгафари.

frognews.bg

3 Коментара

Червената шапчица

преди 8 месеца

Тя изтъкна, че хората масово не разбират и не познават себе си. ----Ай сиктир ма, Алгафари.

Коментирай

ХОРА, БДЕТЕ!!! НЯКОИ ВИ МАНИПУЛИРАТ!!!

преди 8 месеца

Представя ни се една безобразна пропагандна кампания, наложена от пОсолствоТО, развивана от "умнокрасивитета" и компания. Питате ли се: "Защо представиха "обезобразената" Дебора с един месец закъснение?" Не бяха готови с кампанията!!! Като се говори за "обезобразена" Дебора, някой видя ли обезобразяване по време на благодарственото обръщение на Дебора към хората, изразили съпричастие и подкрепа??? Не, но видяхме липса на джуки, импланти и гладко, свежо лице, за да видим "доброто пострадало момиче от насилие". Безобразна тъпанарщина на организаторите!!! И накрая: "Колко платиха като хонорар на Мадлен Алгафари за експертното мнение, изразено пред компроментиран жълт сайт, като frognews.bg".

Коментирай

Пострадала от "кадърни" психолози

преди 8 месеца

Смешница, която взима по 200 - 300 лв. хонорар на час, за да слуша проблемите на някои откачалки, които могат да си платят, де. И каква майчина и бащина любов е приложила спрямо своето дете, щом го е пратила да бъде памперс на Боко в парламента? Или парите не миришат? В нейното семейства месечно влизат от 30 да 40 хиляди лева. Как може да даде съвет на човек, чието насилие идва от невъзможността да изхранва семейството си? Но затова префърцунената Мадленка няма да говори. Тя видиш ли е много разтревожена за психическото състояние на нацията. И е готова за помогне срещу съответното възнаграждение. Психолозите са една голяма измама. Ние, българите, си имаме приятели, които ни изслушват и ни помагат, При това безвъзмездно.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.