Манолова: Гневна и отчаяна съм, депутатите не проявиха съчувствие към тези, които имат най-голяма нужда

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/manolova-gnevna-i-otchayana-sam-deputatite-ne-proyaviha-sachuvstvie-kam-tezi-koito-imat-nay-golyama-nuzhda/23858 SvobodnoSlovo.eu
Манолова: Гневна и отчаяна съм, депутатите не проявиха съчувствие към тези, които имат най-голяма нужда

На заседание на социалната комисия в парламента депутатите от комисията и социалния министър „попариха надеждите" на хората с неплатени заплати при фалит на предприятия да си получат заработеното. Това каза на брифинг в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова по повод предложенията ѝ за законови промени в Кодекса на труда във връзка с неизплатени заплати на работници от дружества във фалит, които на практика бяха отхвърлени от комисията.

„Става дума за няколко хиляди души и дължими заплати в размер на до 30 млн. лева", посочи тя.

„Лошата новина е, че тези работници няма да могат да си получат заработеното от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на предприятия заради комфорта на чиновниците от Главна инспекция по труда", обясни Мая Манолова.

„Действието на закона беше отложено за 1 юли следващата година, а до тогава 12-месечния срок, в който работниците могат да си поискат заработените и неплатени суми ще бъде изтекъл", уточни омбудсманът.

„В навечерието на предстоящите Коледни празници, когато всички български семейства искат да празнуват, новината, която социалната комисия на парламента и социалният министър предават на българските граждани с неплатени заплати е, че те никога няма да ги получат заради бездушие. Заради нежелание да бъдат подкрепени тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа", каза още Мая Манолова.

Тя обаче не се отказва и обяви какви мерки ще предприеме оттук нататък.

„Ще поискам среща с лидерите на парламентарните групи и парламентарните ръководства. До този момент всичките ни разговори не дадоха резултат. Работя по законопроекта за неизплатените заплати от началото на годината. Внесен е от април в парламента. Трябваха 11 месеца на депутатите, за да отрежат накрая надеждите на хората да си получат справедливо и с честен труд заработените пари. Това са хиляди човешки съдби, които заради комфорта на чиновниците няма да си получат заработените заплати", заяви Мая Манолова.

„Не просто съм гневна, отчаяна съм, защото поех пред тези хора ангажимент, че ще получат заработеното. Вече не знам какво още мога да направя пред бездушието на най-социалните от народните представители", посочи тя.

„Никой не пожела да вникне, че става дума за хора, които трябва да си получат заработеното. Парите са налични, 250 млн. лева, във Фонда за гарантиране на вземанията, но просто хората нямат достъп до тях. Държавата ще си ги пази, които не са публични пари, събрани са от работодателите в солидарен фонд", обясни омбудсманът.

„Поех ангажимент пред тези хора. Не знам как депутатите ще ги погледнат в очите, как спокойно ще посрещнат празниците при положение, че не проявиха съчувствие и отговорност към тези, които имат най-голяма нужда", каза още Мая Манолова.

Манолова: Гневна и отчаяна съм, депутатите не проявиха съчувствие към тези, които имат най-голяма нужда

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.