Марковски: "Наглите" можеше и да излязат на свобода, ако нямаше такъв отзвук

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/markovski-naglite-mozheshe-i-da-izlyazat-na-svoboda-ako-nyamashe-takav-otzvuk/25235 SvobodnoSlovo.eu
Марковски: "Наглите" можеше и да излязат на свобода, ако нямаше такъв отзвук

"Ако нямаше такъв отзвук и реакция на обществото двамата от „Наглите" може би щяха да бъдат пуснати на свобода", каза адвокат Марин Марковски, предава Нова.

По думите му причината е, че законът не е формулиран точно, защото в него пише, че ако „затворникът е трудолюбив и се държи добре, съдът няма основание да не го пусне". "Трябва да има комисия, която да подаде на съда компетентна информацията, за целта трябват висококвалифицирани експерти", категоричен беше той.

"Законът е променен правилно и всеки лишен от свобода трябва да има директен достъп до съд. Важно е какво решава съда и какво точно му се поднася като информация", заяви от своя страна адвокатка Ивета Анадолска. По думите й обаче „на скъсани дънки лепим копринени платове".

"Животът се състои от реалности. Има ужасна пренаселеност в затворите. Европейският съд казва, че когато държавата не може да осигури нормални условия в затворите трябва едва ли не да осигури по-снизходителна наказателна политика. Аз съм се отнасял с известна национална гордост, не искам да слугувам на европейците, но когато анализираме препоръките им, трябва да отчетем те са правилни. Идеята е затворът да поправя, но много хора стават зверове там. Тези хора, като излязат, пак ще бъдат до нас на улицата. Трябва да се отчете каква е прогнозата за тях от компетентни специалисти. Тези хора трябва да се подлагат на детектор на лъжата", смята Марковски.

"Не трябва да има формален подход. Раздават награди, че си боядисал великденски яйца или си участвал в спортно мероприятие, но дали си се поправил?", запита Анадолска.

"Детекторът на лъжата е най-добрият психолог. От 100 въпроса детекторът на лъжата отговаря на 92-93", завърши Марковски, доразвивайки тезата си, че това много би помогнало да се установи дали някой престъпник е бил превъзпитан или е склонен на рецидив.

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.