Мая Манолова: Хиляди от МО и МВР ще останат без работа заради бюджет 2019

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/maya-manolova-hilyadi-ot-mo-i-mvr-shte-ostanat-bez-rabota-zaradi-byudzhet-2019/21368 SvobodnoSlovo.eu
Мая Манолова: Хиляди от МО и МВР ще останат без работа заради бюджет 2019

Омбудсманът Мая Манолова коментира проектобюджетът за 2019 година. Тя изрази в студиото на сутрешния блок на БНТ възмущението си от това, че чрез бюджета се променят и други закони.

„Например чрез закона за бюджета за 2019 година за НЗОК се променят 16 закона“, заяви Манолова. Хиляди, сподели още тя, държавни служители, например от МО и МВР ще останат без работа от 1 януари. Припомняме ви, че Фрог първи писа за този капан.

„Какъв е този закон, който се гледа в МС в неделя и след 10 дни вече е минал през комисии, на първо и второ четене в НС и вече е приет. Какво е това да останеш без работа от 1 януари. Нещо се прави на тъмно, нещо се прави изненадващо. Най – драматичното е това, че се отнемат права. Няма как да не се намеся“, каза Манолова. „Някои от хората, които ще останат без работа от 1 януари вече са прочели проектобюджета и ме помолиха да ги защитя“, разказа тя.

Омбудсманът сподели, че няма как да е споделена и относно демографската политика. „Демографската криза и катастрофа са проблемът на проблемите за България. На практика не се променят и със стотинка социални плащания. Помощите, социалните надбавки за деца остават същите“, напомни Манолова.

Тя изрази притеснение от засиленото обсъждане за премахване на втората година майчинство. „Ако една майка иска да се върне на работа в София след първата година е практически невъзможно. Нито има места в яслите, нито са достъпни частните такива“, каза още Манолова.

Омбудсманът на Р. България коментира и искането на финансовия министър Владислав Горанов да й бъде отнет служебният автомобил. По думите й след новината много приятели и познати са й са обадили и са й предложили транспорт. Манолова сподели, че сега обмисля като пътува до Варна да се предвижи до там с влак, където и да организира приемни за хората.

.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.