Мира Радева: Младите губят щастието. Те не искат нищо, просто подпират ъглите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/mira-radeva-mladite-gubyat-shtastieto-te-ne-iskat-nishto-prosto-podpirat-aglite/24037 SvobodnoSlovo.eu
Мира Радева: Младите губят щастието. Те не искат нищо, просто подпират ъглите

Социологът Мирослава Радева прави разтърсващ анализ на политическите събития от последните дни - каква е целта на вота на недоверие, искан от опозицията, защо след дългия хлад БСП и ДПС затоплят отношенията си, какви са тайните игри на президента Румен Радев и какъв е хоризонтът пред управляващата коалиция?

"Не съм се оттеглила от социологията. Просто исках да преформатирам моята публична позиция", заяви в началото на разговора Мирослава Радева и добави: "Вотът на недоверие е поредната пушилка. Една от причината да се оттегля от публичната сцена беше дълбокото разочарование от тази псевдодемокрация."

"Няколко фактора демотивират младите хора. Реално политическата система не само че не се подобри, тя се влоши. Когато бяхме млади при нас имаше едно усещане, че ако покажеш качества, имаш шанс и път в живота. Сега младите дори нямат желание да показват тези качества", обясни социологът.

До такава степен сме изградили система на недоверие, че хората не вярват в усилията си, не вярват в труда", коментира тя и допълни: "Омръзна ми да съм носител на лошите новини. Още по времето на Иван Костов казах, че нямаме икономическа перспектива по една много проста причина - демографската криза."

"Младите губят щастието. Те не искат нищо, просто подпират ъглите. Тъжно е, че кандидатстват за работа 80-годишни жени, а 30-годишните пушат цигари, пият кафета и си гледат децата", отсече Мирослава Радева.

"Бойко Борисов успя, защото влезе в обувките на Тато. И сега имаме монополни икономически структури, монополно управление", увери социологът.

"Сякаш човечеството на нищо не се учи. Позицията на интелектуалеца и на знаещия човек сякаш е пренебрегната и недооценена", каза още тя и поясни: "Избухването на регионални конфликти, като този в Каталуния, подсказват, че вървим към глобално обединение."

"Националните държави след Втората световна война получиха много важен урок. Изобретяването на ядрената бомба сложи край на глобалната война и оттам тръгнаха регионалните конфликти. В България изпитваме ужас от възможността за регионален конфликт. Лютви Местан направи публикация с искането за признаване на турското малцинство. Настъпва ни по мазола. Той днес призна, че е в много тежко финансово състояние. Той не става за политик", категорична е Мира Радева.

"Това е краят му. Той днес говори за малцинство, но и в същия момент призна, че ще затваря офиси, защото е много зле финансово. Той директно обясни защо го прави това с турското малцинство", увери гостът в студиото на ПИК TV.

"По чисто икономически причини турското население у нас намалява. Кранчето секна и при циганските гласове. И от друга страна виждаме Обединените патриоти. Генерално започнаха да затварят кранчетата на ДПС и в момента за Лютви Местан няма място. Но и Движението за права и свободи губи гласове. Приключи ролята на тази партия да бъде балансьор", коментира социологът.

"Не вярвам, че БСП са леви. Някой вярва ли? Корнелия Нинова има нужда да се утвърди като лидер. Тя е биткаджийка. Това е нейният темперамент и не политик от типа "Луканов". Склонна съм да я подкрепя срещу опозицията в БСП. Защото ако тя не се обяви като явна опозиция на ГЕРБ, защо хората да гласуват за нея", анализира Мира Радева.

"БСП има един системен проблем, който се подценява поне 15 години. Левите млади хора, които излязоха от тези среди, не успяха да бъдат причислени към социалистите. Тези хора отидоха при патриотите и те ги изпуснаха окончателно", уточни тя.

"Местните феодали в БСП не допускат младите хора. Корнелия Нинова иска да подмени тези феодали. Тя няма друг избор. Партийното строителство не е лесна работа", заяви социологът.

"В ГЕРБ отборната игра всъщност е отборният интерес. Бойко Борисов е политикът пар екселанс. Той има изключителен политически талант. Той умее много често да зачеркне егото си. Хората му прощават точно заради това, защото виждат у него тази склонност да ги чуе", анализира Мира Радева.

"Самата институция на Президентството си носи висок рейтинг - около 50%. Най-високият рейтинг беше този на Петър Стоянов, когато встъпи в длъжност. Премиерите трябва да знаят, че никога няма да имат рейтинга на президента. От друга страна президентът трябва да знае, че това не е неговият рейтинг, а този на президентството като институция", обяви гостът в студиото на ПИК TV.

"Много стабилно ми се струва управлението. Хората не виждат никакъв смисъл да сменят Бойко Борисов с Корнелия Нинова или ДПС. Този вот на доверие ми се струва безсмислен. Това е една пушилка, за да покаже опозицията, че още мърда", коментира тя.

"Мисля, че сегашните управляващи са се окопали много добре. Не смятам, че ще има предсрочни избори", заключи социологът

Резултат с изображение за Мирослава Радева

http://pik.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.