Морфов: ГЕРБ и ДПС никога няма да ми простят

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/morfov-gerb-i-dps-nikoga-nyama-da-mi-prostyat/52792 SvobodnoSlovo.eu
Морфов: ГЕРБ и ДПС никога няма да ми простят

Главният режисьор на Народния театър Александър Морфов заяви пред БНР, че не знае за готвената нова управленска структура на институцията, според която неговата длъжност ще отпадне, но решението да бъде "изчистен" от театъра е взето отдавна. "Мои приятели ми съобщиха, че са прочели някъде за това, аз нямам никаква идея. Отдавна очаквам да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост, Васил Василев, поради явната нетърпимост между творческата и административната идея за управление на театъра."

Според появилата се вчера информация от Народния театър ще си тръгне и пиарката Велислава Кръстева. Вече четири месеца продължава скандалът, избухнал в края на октомври, когато вратата на Кръстева беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай". За деянието вина пое Александър Морфов, който я обвини в политическа пропаганда. 

"Цялата помия, която се изсипа върху мен, с всичките инсинуации и лъжи, всичко това беше направено, за да ме освободят", коментира режисьорът пред БНР. "Както преди пет години Мариус Донкин свали всички мои представления и бях освободен от театъра. Структурите ГЕРБ и ДПС никога няма да ми простят моята позиция и това, което мисля и говоря за тях. Тези структури съсипаха България и продължават да я съсипват. Това е тотална политическа амнезия, нищо не се е случило, всичко се е забравило. Въпросът е да се забрави, да не се говори за това кой кой е. Няма морал, няма достойнство. Това е, което се случи в Народния театър - няма връзка с никакво творчество, с надежди, с бъдеще. Най-лошото е, че това се превърна в модел за съществуване на поколението." 

За директора Васил Василев, по чиято покана Морфов се завърна на работа в Народния театър, режисьорът каза: "Никога в живота си не съм бъркал толкова много в преценката си за човек. Бях подведен, бях излъган, не можах да прозра тази номенклатурна същност. Но разбира се, аз имам голяма вина за това, че тогава му повярвах и го уговаряхме той да се съгласи да стане директор на Народния театър, като сега си давам сметка, че всичко е било планирано много преди това".

В РЪЦЕТЕ НА ДИРЕКТОРА

Междувременно статутът на Морфов и Кръстева в академичната ни трупа остава неясен. Решението дали в управленската структура на Народния театър „Иван Вазов“ ще съществуват длъжностите PR и главен режисьор е в ръцете на директора на културния институт, в случая – на Васил Василев. Това обясниха от пресцентъра на Министерството на културата на въпроса на "Сега" дали при тях е постъпвала за одобрение нова структура за ръководство на първата ни трупа, в която въпросните позиции са премахнати.

"Според Закона за закрила и развитие на културата структурата на държавен културен институт като театъра (театрите, оперите, филхармониите) се определя и утвърждава от директора на съответния институт. За това не е необходимо министърът да парафарира някакъв документ, нещо повече – той няма това право", изтъкна Кремена Николова, отговаряща за връзките с обществеността на културното ведомство и новия ресорен служебен министър Найден Тодоров. Тя допълни, че въпросният закон последно е променян по времето на Вежди Рашидов като министър, когато бяха въведени делегираните бюджети и културните институти станаха второстепенни изпълнители и разпоредители на бюджетни средства, за да се гарантира тяхната независимост. "Най-грубо казано, директорът може да прецени дали да назначи трима или 30 актьори, министърът няма право да му се меси", коментира Николова.

В МК към момента не е постъпвала променена управленска структура на Народния театър "Иван Вазов". Постъпил е Устройствен правилник за дейността му, което обаче е нещо съвсем различно. Той е върнат към театъра от Правна дирекция на МК за дребни корекции в законовата част, за да бъде напълно издържан юридически. Този правилник още не е представен за утвърждаване от министъра на културата, а засега се разглежда и съгласува от съответни дирекции във ведомството. Но той не засяга структурата на културния институт, не засяга длъжностите на пиара и главния режисьор, както и каквито и да било други позиции, категорични са от министерството. "Директорът Васил Василев сам може да премахне тези длъжности, може да реши дали да ги има, или да ги няма. Според закона министърът няма това право. А дали Василев ще го направи, ние не знаем и също гадаем като вас", обобщиха от културното министерство.

От вчера телефонът на директора Василев е изключен и той не бе открит за пояснения и коментар от "Сега". БНР също не са успели да го намерят.

https://www.segabg.com/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.