Морфов VS. Василев: Парламентът отказа да се занимае с проблемите в Народния театър

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/morfov-vs-vasilev-parlamentat-otkaza-da-se-zanimae-s-problemite-v-narodniya-teatar/111782 SvobodnoSlovo.eu
Морфов VS. Василев: Парламентът отказа да се занимае с проблемите в Народния театър

Българският парламент отказа да разгледа сигнала на „БОЕЦ“ за уволнението на Александър Морфов от Народния театър „Иван Вазов“, съобщиха от гражданското сдружение.

Според тях депутатите трябваше да обърнат внимание на казуса, тъй като при него става дума за натиск, осъществен от лица, свързани с ДПС.

"След като беше учредена Комисията по медии и култура и Корупционната комисия в Народното събрание, от “БОЕЦ” ги сезирахме с нашия сигнал във връзка с отправените от директора на Народния театър Васил Василев заплахи към Александър Морфов, които се чуват от записа, който беше разпространен от ФрогНюз", каза пред медията ни Георги Георгиев, лидер на сдружението. 

"Сигналът е свързан и с неговото незаконно уволнение, за партийните назначения на ДПС, през Василев в Народния театър, а очакванията бяха тези комисии да поемат ангажимент, да искат изслушване на министъра на културата, на самия Василев и на Морфов и да има някакво развитие по случая", поясни той.

"За съжаление отговорът който получихме от Комисията по медии и култура, е че отказват да се занимават с нашия случай, защото сме внесли и сигнал в МВР, който вече е в СГП". 

"Едното няма нищо общо с другото. Това, което искаме от тях е да изследват дейността на директора на Народния театър и бездействието на министъра, които са под техен контрол. Народното събрание упражнява контрол върху Министерски съвет и дейността на всеки един министър. Защо бившият, министър на културата не предприема никакви мерки по отношение на тези събития в Народния театър? Към момента и новият министър, а и новата Комисия в този състав на НС, също отказва да разгледа този казус, т.е. те отказват да изпълнят своите задължения", подчерта Георги Георгиев. 

"Единствената причина това да се случва е влиянието на ДПС върху Народното събрание и политическият чадър, който стои над Васил Василев. ДПС отново са фактор, който реди събитията в парламента", категоричен е той.

"В същото време Европейският Парламент прие за разглеждане Петицията по същия проблем, изготвена и внесена със съдействието на „БОЕЦ“ и неговия представител в Брюксел Ива Ганева", каза лидерът на сдружението.

"Забележете колко е абсурдно! Българският парламент отказва да се занимава с този казус, а ЕП се съгласява и приема този казус като свой ангажимент", възмущава се Георгиев.

В момента БОЕЦ чакат от Народното събрание отговори по още няколко сигнала срещу Бойко Борисов и Халил Летифов от ДПС, както и отстранения от длъжност главен прокурор Иван Гешев. Те са свързани с източването на КТБ, "Барселонагейт", "Жоси", купуване на гласове в Гурково, даване на подкуп за източване на ДДС.

Разговаря Констанца Илиева

frognews.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.