На мен такъв КАТ не ми трябва! Тази рекетьорска организация е ОПГ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/na-men-takav-kat-ne-mi-tryabva-tazi-reketyorska-organizaciya-e-opg/110310 SvobodnoSlovo.eu
На мен такъв КАТ не ми трябва! Тази рекетьорска организация е ОПГ

Вчера се провел поход срещу "войната на пътя". Хората, а най-вече медиите обичат простите лозунги и простите решения.

Как се предлага да се реши "войната по пътищата"? Елементарно - с ограничения на скоростта и повишение на глобите. 

Разбира се, нищо няма да се реши, но ще сме се успокоили, че сме направили нещо, а КАТ ще събират още повече глоби и подкупи.

А, проблемите са съвсем други. Тях никой не иска да ги види, защото не ни отърва:

- България и София в частност, е задръстена от автомобили. В страната са регистрирани 2,800,000 автомобила. Средно по един на всеки двама души от населението!

- "война по пътищата" - е една голяма лъжа. Никой не иска да направи истинска статистика колко са жертвите на брой автомобили или на пропътувани километри. Мерят абсолютния брой, който е заблуждаващ, защото днес има в пъти повече автомобили и се кара в пъти повече;

- всички мълчат за отговорността на КАТ за състоянието на пътищата, най-вече самите КАТ. Не е тяхна работа. Тяхната е да дремят в някой скрит автомобил и да снимат за превишена скорост, някъде, където предварително са сложили ненужно ограничение. Ама не било тяхно задължение да следят и санкционират за дупките по пътя, за "легналите полицаи", по които си изпотрошихме колите, защто не отговарят на изискванията. На мен такъв КАТ не ми трябва! Тази рекетьорска организация е ОПГ.

- голяма част от автомобилният парк е в окаяно състояние, но продължават да се движат - гуми, спирачки. А, това е предпоставка за инциденти; Разбира се, КАТ не се занимава с тях;

- квалификацията на водачите. За никого не е тайна, че книжки се купуват. Е? кой носи отговорност, че неможещи и не знаещи хора, са на пътя? Как ще решите този проблем с камери за скорост или увеличение на глобите?

- безнаказаност. Заради състоянието на съдебната система, тежките инциденти и виновните, всъщност са безнаказани. колкото и да увеличаваме наказанията, няма да има ефект, докато не се прилагат;

- накрая - безотговорните и нехайни пешеходци. Те живеят с чувството, че са безсмъртни и всички трябва да ги пазят. Че пешеходната пътека е място, където стъпят ли край! Нали всички ежедневно виждаме хора, които си говорят по телефона или са със слушалки и не поглеждат и не чуват какво става около тях?! Да, само че и шофьорите са хора - правят грешки, не винаги преценяват правилно, а понякога заради други коли/автобуси/камиони, могат и да не видят пешеходеца, дори на пешеходна пътека. Пешеходците трябва да разберат, че отговорността за техния живот и здраве е най-вече тяхна.

- самият КАТ. Някой има ли спомен катаджия да е помогнал за облекчаване на движението? Да е направил нещо смислено и полезно? Да сте видяли катаджия да санкционира камион, който превръща пътя в кална и опасна авантюра? Те са само по събирането на глоби и "почерпки". Казах вече. Това е вредна организация, която трябва да се разформирова. 

Един от протестиращите призова - трябва да се направи нещо. Има едно много просто решение - да забраним използването на автомобили. Спираме да се возим. Ходим пеша или ползваме само обществен транспорт и "войната по пътищата" изчезва. 

Сигурен съм, че надали искаме това. Другото решение е не да приемаме безсмислени мерки, а да започнем умно и системно да решаваме проблемите, а те са много. Бързи и лесни решения няма. Както няма страна, в която да няма катастрофи и жертви.

Виктор Папазов 

6 Коментара

колумнист

преди 11 месеца

Много точно! Да добавя, че на много места маркировката и пътните знаци са безсмислени (например ремонтът на пътя отдавна е приключил, но знакът си стои). На други места ситуацията е конфликтна, но никой не взема мерки за да я регулира. Конкретен случай - изходът на ТУ-Варна (преди повече от 2 месеца е подаден сигнал, но реакция няма)!

Коментирай

Иван Пеев

преди 11 месеца

Всички камери отразяващи движението по пътищата да бъдат достъпни в интернет!!! Край на секретността, тотален контрол върху МВР Пътна полиция и общините.

Коментирай

Чичо

преди 11 месеца

Всичко това горе е вярно, но ако няма протести нещата ще си продължават по стария начин. И не е виновен само КАТ. Всички са убедени, че общинарите си бъркат служебно в носа, и не са далече от истината! До колкото знам, не КАТ поставят знаците, а това е грижа на общината! "Полегналите полицаи" също. Може би ако минете през квартал Гниляне на Нови Искър, веднага ще се сетите за майките на общинарите! Техниге лежащи полицаи като да са правени от психично болни! В София има една улица с искрящото име Слънце, има-няма 300 метра. На нея се намира общината на район Витоша. Платното на тая улица не искри, а крещи вече десетина години и повече, и няма кмет с юнашко сърце, да се пребори с ламята! КАТ ли да се пребори? "Слънце", а!!!? ОПГ-тата са много повече!

Коментирай

Иванов

преди 11 месеца

Където да пипнеш в тази наша държава ВСИЧКО Е Л Е Ш. Горното описание е абсолютно вярно, но за толкова години няма никаква промяна и се предлагат МАЛОУМНИ МЕРКИ. Нашите неквалифицирани полицай си дремят по разни капанчета и само събират глоби, те не са никога в движението. Само един крещящ пример. В отсечката от първото кръгово кръстовище до Пловдив има ТРИЛЕНТОВ ДВУПОСОЧЕН път, което нашите хубавци бяха НАПРАВИЛИ приели като улица с ограничение от 50км, даже без знак. Превишаването на скоростта само със 5 км над 30 т.е. 85 се санкционираше със 400 лева. Трябваше да се явя на съд, да ги убеждавам, че този участък няма нищо общо с определението улица, за да ми спестят глобата, че и да сложат знак не за 50, а вече за 70км. Колко глоби са смъкнали от нещастници никой не знае. НАС СА НИ ПРЕВЪРНАЛИ НА ДОБИТЪК ЗА СКУБАНЕ И ЗА МОР, нищо повече, всички приказки за демокрация, за евроМОРСКИ ценности, за каквото и да е, е абсолютна демагогия.

Коментирай

Иванова

преди 11 месеца

Спазването на законите и правилата е решението за намаляване на катастрофите и жертвите. Безумното шофиране, употребата на алкохол и забранени вещества е въпрос на възпитание и съзнание. Животът на всеки е един и не се ли втълпи на всеки, който сяда да управлява автомобил - нищо няма да се промени. Пътищата, старите автомобили, метеорологичните условия: са преценка на този който шофира да го прави безопасно.

Коментирай

А бе то ...

преди 11 месеца

От бая време държава, съдебна система, прокуратура и т.н. няма, та само до КАТ сте опряли!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.