НАГЛОСТ ПО ГЕРБАДЖИЙСКИ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/naglost-po-gerbadzhiyski/25237 SvobodnoSlovo.eu
НАГЛОСТ ПО ГЕРБАДЖИЙСКИ

Бъдещият еврокомисар Мария Неделчева и братът на ексглавния архитект на София Петър Диков с общински жилища на ТОП локации!

Списък на евтините столични общински жилища за роднини и "наши, читави" хора и фирми на ГЕРБ изнесе Биволъ.

Най-разпознаваемите обществено известни личности в списъка са евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева и Калин Диков, който е брат на бившия главен архитект на София Петър Диков. Калин Диков също е архитект и въпреки завидното си материално състояние е успял да се сдобие с апартамент и гараж от общинския „таен фонд“ за „наши хора“.

Другите обитатели на заветните квартири също са свързани по един или друг начин с партийни големци и/или служители на Софийска община, защото в списъка случайни хора няма.

Очевидно не са случайни и фирмите, наемащи имоти на цени извън всякаква конкуренция. Достатъчно е да посочим, че „Евробилд България“ ООД се шири в къща с двор на столичния булевард Пенчо Славейков срещу скромните 587 лева на месец. Фирмата въобще не е от бедните и е спечелила обществени поръчки за 30 милиона лева, основно възложени от… Софийска община. Същата фирма беше избрана да ремонтира и т.нар. „български Лувър“. Свързаната с „Евробилд България“ фирма „Ейч Ем Консултинг“ (през 2007 управител и на двете е Мая Маринова Христова), плаща само 538 лв. наем за два апартамента по 80 кв. м. и гараж на Джеймс Баучер 47.

От „Заводпроект“ ЕООД отказаха да разкрият на кое лице е отдаден под наем апартамента на Никола Вапцаров 25, в който Мария Неделчева е стокирала вещите си от 2011 до 2013 г. Все пак се разбра, че апартаментът не е останал празен, а е бил намерен наемател „посредством обява, на цена определена съгласно актуализирана пазарна оценка, изготвена от независим лицензиран оценител“. Цената също остава тайна. Кой знае защо отказът да се даде информация беше формулиран по Закона за достъп до обществена информация, макар че въпросът на Биволъ не се позоваваше на ЗДОИ. Самият факт, че тази информация се укрива обаче поражда нови въпроси и темата с евтиното „стокиране“ за наши хора и фирми въобще не може да се счита за затворена.

Темата за евтиното жилище на Габриел е повдигната още през 2014 г. в питане до Йорданка Фандъков от общинския съветник на БСП Николай Белалов. В питането той изрично иска информация за общинско жилище предоставено на Мария Габриел. Отговорът на Фандъкова гласи, че Столична община няма фонд „Ведомствен“, няма общински жилища под разпореждане на Софийска община общината не е предоставяла общинско жилище на г-жа Мария Габриел.

Софийска община обаче е 100% собственик на фирмата Заводпроект ЕООД, която пък притежава около 30 апартамента. В отговора на Фандъкова е посочено, че „управлението на тези имоти се извършва с цел печалба и отдаването им под наем е съобразено с пазарните условия„.

Един по-внимателен поглед върху годишните финансови отчети на „Заводпроект“ ЕООД разкрива, че дружеството не изпълнява целта да генерира печалба. Дейността на тази фирма няма нищо общо с никакви заводи и никакви проекти, а единствено с отдаване под наем на имоти, придобити през съмнителна заменка със скандалното дружество „Софийски имоти“. Въпреки това през годините Заводпроект успява да натрупа загуби.

„Това е единственото, което съм поискала като помощ, нищо повече”, казва в интервю за списание „ТЕМА” бъдещия наш еврокомисар Мария Габриел по повод информацията, че през 2010 г. е получила под наем евтино жилище стопанисвано от фирма, собственост на Софийска община. И уточнява: „Не съм искала да взема, да се привилегировам от някакво положение, или да взема апартамент, или каквото и да било. Напротив, просто имах нужда наистина от помещение, в което да си стокирам част от нещата”.

Преди близо две седмици списание „Аспекто“ разкри, че наемът на Габриел е бил едва 400 лв. за апартамент от 128 кв.м. в луксозна сграда в столичния квартал Лозенец. Наемодател е била общинската фирма „Заводпроект“ ЕООД. Самата Мария Габриел потвърди тези факти и уточни, че е прекратила договора за евтиното жилище през май 2013 г.

Проверка на Биволъ обаче показа, че „помощта“ поискана от Габриел, вероятно от Столична община, въобще не е отбелязана в декларацията й като евродепутат. Защо тя е пропуснала да го направи остана неизяснен въпрос. Остават неопровергани и съмненията, повдигнати от „Аспекто“, че Габриел е продължила да ползва жилището под една или друга форма, въпреки формалното прекратяване на договора.

Биволъ изпрати на няколко пъти до пресофиса на ГЕРБ и до бъдещия еврокомисар допълнителни въпроси за тези сиви зони в историята с оказаната на евродепутата Габриел помощ. Всички запитвания останаха без отговор. Мълчат засега и пресслужбите на Европейската комисия и Европейския парламент.

bnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.