НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/nakade-otivame/131740 SvobodnoSlovo.eu
НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?

 

Почти два и половина милиона пенсионери има в България. По последното преброяване хората в трудоспособна възраст са 3 814 637. Общо хората с увреждания /процент инвалидност/ са 554 1012, от тях над 370 000 души с процент инвалидност над 71 %.

Турският етнос е малко над 508 000 души, а ромите - над 266 000. 

Оставете числата да ви отлежат. И се замислете какви са шансовете на българската нация чисто в демографска величина, ако незабавно не се вземат мерки: за повишаване на раждаемостта и то за българите, навременно лечение и адекватно здравеопазване за намаляване на броя на хората с увреждания, профилактика /защото голяма част от тези хора са с инвалидност именно поради ненавременно и неадекватно решение/, нормално здравеопазване, повишаване на доходите, НЕНАСЪРЧАВАНЕ на самотни майки, засилване на значението на семейството от майка, баща и деца. Жилищно осигуряване за младите семейства.

Вижте програмите на партиите. Нито една няма адекватно решение. Нито една партия, особено парламентарна, няма предложение за излизане от тази КАТАСТРОФА. 

Колко време ще издържим, докато пенсионерите станат повече от работещите?! И колко от тези в трудоспособна възраст ще работят, а няма да са на социални помощи? Колко време ще издържи социалната система при тази демографска картина?

И преди да се мятате на барикадата да защитавате тоя и оня политик, вижте кой какво предлага в това отношение. 

Аз например бях предложила промени като първа категория нуждаещи се от общински жилища да са млади семейства с граждански брак и поне две деца, с платени данъци и осигуровки поне пет години назад, които да могат на преференциални цени да купуват жилищата. Само че, никой дори не обърна внимание на предложението. Май нямаше далавера в него и партиите го отхвърлиха. От Възраждане също не получих подкрепа, оставиха ме сама да се боря за тези предложения.

Въпросът е дали някой с мозък може да очаква, ако е например на 30-40 години, да се пенсионира и някой да му плаща пенсията?Откъде ще се вземат пари? Трудоспособното население намалява, а в неговият брой се включват и традиционно общности, поколения наред живеещи на социални помощи. 

И докато спорите за глупости, България или поне българите, си заминаваме.....

Елена Гунчева-Гривова

7 Коментара

Айде поредния за опложданията на женските крави

преди 2 седмици

Абе тъпако, омръзнахте , гнусни извратеняци, с тия ваши блянове да оплождане и стискате жените да ви раждат...жените да не са ви инкубатори в Кошарник бе тъпаци...тия деца къде ще живеят кал ще си купят жилище, като , шибани боклуци мръсни, един път не вземайте , например защо никой не говори за откриване на производства и работно места по региони...научи ли само да еват жените и да ги натискат да раждат....погледнете кочината , в която се затънали бе - повсеместна корупция, екологична катастрофа - пред опасност от пожари, обезлесяване, суша или наводнения......тръгнал поредния от ционистките телевизии да опложда жените...

Коментирай

Реалист

преди 2 седмици

Повишаването на раждаемостта, г-жо Гунчева, няма да промени положението в положителен аспект, напротив. По градовете нахлуха жители на провинцията, които раждат по 2-3 деца, като имат предвид увеличените помощи за майчинство, а мъжете им се мотаят по цял ден и не работят. 300 000 млади хора не работят.... Факт! В квартала ни, стар софийски, допреди 20 години доста приличен, в магазините, яслите, детските градини, химическото чистене работят пенсионерКИ, как издържат по 12 часа дневно не ми е ясно. Младите селяни бутат количите по парка с телефони и бира в ръце -ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО и грозната истина! А решението с демографската криза е друго - развитие на истинско образование, инвестиции в икономиката и РАБОТА, РАБОТА! Само с раждане и с телефони няма да ставе!

Коментирай

ТоА пък

преди 2 седмици

Щом има 50 милиарда за купуване от краварския въздух под налягане, който наричате самолети, страйкове, радари, атомни реактори ,200 милиона на една година за ковид субстанции, които лъжливо наричате ФАКсини, имате да плащате за 10 години СОЛИДАРНО ( хаха) напред лихвите от дългове на Усраина, щщо нямате 50 милиона за пенсии от 200 евро!?!..добре че има идиоти още да ви се връзват на тоя заплахи

Коментирай

До реалист

преди 2 седмици

Точно така..аз съм в Младост 2 в София, направо е пълно със селянки безработни , бутащи колички по цял ден по улиците...всеки път се чудя , тия кой ги храни, които к ги издържа!?!? Но е пълно, в центъра пък в и бедните почивки пак от такива на раждали сумата деца, човек не може за половин час да намери пейка да си изяде сандвича за обяда....магазините и моловете са едни огромни ясли и детски градини , пълни с нараждали безработни ...Аз от дълго време питам хората около мене - кой ги храни тия, кой ги искат задържа тия - безработни и нареждали и пълно по улицата с такива ...излезте в работен ден да видите кво е - пълно с такива млади по улиците...

Коментирай

Бля, бля

преди 2 седмици

Абе Гривова ,какво па за пенсионерите пишеш ,ами работи ли са хората ,особено тези преди 10 11 89 напълно заслужено са в пенсия . Ами работещите ще работят за пенсионерите ,така както работещите навремето са работили за бащите и майките си . Междудругото знаете ли колко % процента от 60 ,65 годишните са успели да се пенсионират ? Сигурно не повече от 60% ,тъй като аз съм от тези 65 годишни да ви светна как стоеше в просът с осигуровките 90 те години ,ами нямаше такива за работещите при честните частници, а коги трябва да храниш семейство много ,много не можеш да се пазариш. Така ,че държавата, която попиля моето поколение е длъжница на тях ,а не че пенсионерите са много.

Коментирай

тука сме ви направи един мост

преди 2 седмици

И до него, от нас да мине, едно училище. - Ма нямаме деца! -И деца ще ви направим...

Коментирай

Пенсионер

преди 2 седмици

Как да не работя пенсионер съм подземен миньор като при Тежък и рисков труд някой излизад живи а някой с чували ги изкарват и накрая мизерия пенсията ми е 887лв подигравка с подземния миньор

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.