Негласуващите чакат Робин Худ да дойде и да ги спаси

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/neglasuvashtite-chakat-robin-hud-da-doyde-i-da-gi-spasi/136185 SvobodnoSlovo.eu
Негласуващите чакат Робин Худ да дойде и да ги спаси

България е на последно място по бедност в Евросъюза, това не само че го знаем, но и го чувстваме във всекидневието си. На едно от последните места сме сред държавите по разхода за пенсии. А в същото време политиците по време на всяка изборна кампания с патос говорят за своите бащи, майки, за възрастните си близки. Освен приказки обаче нищо не се случва, за да се подобри животът на пенсионираните българи.

От своя страна те пък не вярват на никого вече и отдавна са престанали да се надяват на нещо положително в живота си. А всекидневието на хората отминава безвъзвратно, понятията ляво – дясно не вълнуват вече никого, а политиката се превръща по-скоро в досада, отколкото в надежда за някакво по-добро бъдеще. Цените уж се били успокоили след отминалите наскоро кризи, но си остават високи и недостъпни за много хора. За бедстващите пенсионери, огромната част от които са с минимална или около минималната пенсия. Ужасяващо и стряскащо е понятието работещи бедни, това означава, че цели фамилии, няколко поколения родове оцеляват, а не живеят нормално.

И при тази мизерия всекидневно ни заливат с темите за приемане на еврото или Шенген. Какъв Шенген, какво евро, какви пет лева, господа политици? Вие представяте ли си какъв живот водят примерно децата в тези оцеляващи фамилии? Пенсионерите явно негласно сте ги отписали и гледате на тях като бреме, но не ви ли е жал за подрастващите, за децата, които някой ден просто ще поемат към летищните терминали? Не ви ли стряскат териториите, превърнати в пустиня, селата с по няколко борещи се с живота старци, малките градчета с пустеещите къщи и буренясалите дворчета? Ужасяващо висок е процентът на българи в трудоспособна млада възраст, които не работят и не учат, живеят ден за ден в безпътица, обезверени, без амбиции, без житейска посока в живота си. Ето това е резултатът от политическите събития, затова и избирателната активност е ниска. А негласуващите да не живеят с надеждата, че Робин Худ или Вилхелм Тел ще дойдат на помощ. Не – Хитър Петър и Настрадин Ходжа ще продължат уж да се надлъгват, а всъщност тихомълком нас да лъжат.

Антоанета Ненова, Русе

retro.bg

6 Коментара

Стефан

1 month before

Правилния изказ е на първо място по бедност! Също сме водещи по брой починали за година! Водещи сме и по брой бай Ганьовци почти 66% за които всички са маскари, но не знаят ,че мълчанието е знак на съгласие с "благополучието" ни.

Коментирай

панчо виля

1 month before

Не стига че голяма част от населението е заразено с овчедушие, ами и такива псевдобунтари като Милена Върбанова вдигат лозунги за поощряване на това тъпоумие. Ограничаването на дори тази форма на желание за отстраняване на порочната върхушка от власт като гласуването се заклеймява като неправилна. Какво ако не голяма услуга за върхушката са такива призиви. И прави впечатление че "скандално" по скандален начин брани госпожата и не допуска мнения противоречащи на изявата й. За мен вече този форум е затворен и не представлява интерес.

Коментирай

Реалист

1 month before

На ПЪРВО по бедност и на ПОСЛЕДНО

Коментирай

Реалист

1 month before

на ПЪРВО по бедност и на ПОСЛЕДНО по стандарт вероятно иска да каже авторката. Останалото е вярно, разбира се.

Коментирай

До панчо виля ...

1 month before

Милена Върбанова е пословична със скодоумното си пристрастие ... Аз лично за такива индивиди не бих се притеснявал ...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.