Огнян Стефанов: Г-н Борисов, като не сме футболисти и милионери, да мрем ли?!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ognyan-stefanov-g-n-borisov-kato-ne-sme-futbolisti-i-milioneri-da-mrem-li/16788 SvobodnoSlovo.eu
Огнян Стефанов: Г-н Борисов, като не сме футболисти и милионери, да мрем ли?!

Футболистите и занимаващите се с футбол у нас са около 330 000 души. По данни на БФС от 2019 г. Това прави под 5 на сто от населението. Но за тях българският премиер отдавна изсипва чували с милиони. Строи стадиони и подпомага финансово олигарси и милионери, които си чешат крастата като си купуват футболни отбори. Правят го заради собствен, а не обществен интерес.

Ако бяха загрижени за българския футбол нямаше да купуват играчи от неизвестни дори държави, а щяха да създават детски школи.

И въобще, откъде накъде Борисов ще решава еднолично да дава нашите пари, на данъкоплатците, на богати хора, за да си направят стадионите?! Да не би да го е страх, агитките да не му викат под прозорците? Или е свързан с тях по начин, който го принуждава да прави това?

Странно се получава. Борисов нарежда парите, които били заделени за нов правителствен луксозен самолет, да бъдат дадени за два стадиона в Пловдив. Да бъдат завършени. Но парите за самолет също са на българите, а не негови. Защо се сърди и нарежда къде да отидат? Някакъв идиот бил казал че сегашния „Фалкон“ бил здрав. Но не бил, даже хич не бил. "Идиотът“ вероятно е Цвятко Луканов, доказан експерт, знаят го и в чужбина, който каза неотдавна, че самолетът на властта не се поддържа правилно, затова възникват проблеми. А не заради самата машина. И ако все пак има някой невеж в тази област, това със сигурност е сегашният шеф на Авиотряд 28 – ген. Кожейков, по професия бодигард, а по специалност гребец, завършил ВИФ. Не съм чул в спортната академия да се обучават авиоексперти…

Колкото до стадионите в Пловдив: ако кметове и общинарите бяха правили сметките на града както трябва, а не милиони да потъват неизвестно къде, спортните съоръжения отдавна щяха да са готови. Другият начин е собствениците да се договорят с банки, с кредити да построят модерни съоръжения, които да върнат като ги напълнят с фенове заради качествена игра. Но това е фантазия, нали? Тук парите се усвояват, а не се изкарват с труд, пот и талант.

Някои прости сметки показват, че решението на Борисов да хариже над 50 милиона на частни футболни отбори е 100% дискриминационнно. Да, такова е. Когато наливаш чужди милиони в спорт, в който един футболист получава месечна заплата колкото 50-60 служители на Националната библиотека, исторически музеи, медицински сестри, художествени галерии – това е дискриминация. Цинизъм. Апартейд. Престъпление. Това, че Гешев-главният обвинител, не реагира, не прави решението по-малко пошло.

Не е популизъм да се прави подобно сравнение. То е още по-фрапиращо и ужасно, ако се съпостави с трите лева дневна дажба за психично болните. Или към стотинките за детски закуски. Към мизерията на опустелите села. Към заминалите над 2 млн българи в чужбина.

От двайсет и кусур години се говори за намаляване ДДС на книгите, както е в други страни, но това все не става. Една стотинка не дава от властта за младите музиканти, художници, танцьори и пр. Ако някои от тях не попаднат по случайност в някое телевизионно шоу, няма и да разберем, какви таланти се обучават в училищата по изкуствата, въпреки финансовите ограничения. Въобще интересува ли се някой властник от тях? Там няма келепир като в обществените поръчки, например.

18-годишната Виолета продава мартеници, за да събере пари за лечение и да може да проходи. Тя не учи в Художествената гимназия, защото няма достъп за хора в инвалидни колички. Виолета не може да гони топката срещу 20-30 хилядарки в евро на месец и да разчита на милиони от благодетеля-премиер. Тя и семейството й трябва да се справят сами. И го правят.

Дискриминационна е и идеята държавното Тото да налива около 1,8 милиона месечно в „Левски“. Защо там? Затова ли бе ударен Васил Божков, за да плащат всички българи издръжката на елитен клуб, който е гордост за целия ни спорт, но не се прави така. Поне в нормалните държави не правят така. Други са начините за финансиране на спорта. Но тук е по-важно министъра да те гледа в очите и с телешки възторг да реагира на всяка дума, излязла от устата на премиера…

Защо държавната хазна не дава пари на медиите, както за футбола? Рекламният пазар не само е свит, но е доминиран и контролиран от неколцина, а те - от един едрогабаритен политик.  Държавата, под различна форма, налива пари в частни медии, но на тези, които славят властта, пътуват с Фалкона и леят дитирамби за премиера, главния прокурор, ГЕРБ и ДПС. Другите оцеляват кой както може. Знаете ли, г-н Борисов, че лакеи на едрогабаритния, а понякога и други политици, забраняват на фирми и банки да рекламират в издания, които критикуват властта и прокуратурата? Понякога го правят от ваше име. Ако някой все пак дръзне да работи с подобни медии, веднага му се стоварват НАП, ДАНС, КПКОНПИ и разбира се – прокуратурата. Разбира се, вие за първи път чувате подобно нещо...

Това е действителността, и вие отлично я знаете, г-н Борисов. Просто се интересувате от други неща.

Не раздавайте нашите пари като свои. И не се хвалете с това.

Последни по всички показатели за качество и стандарт на живот сме в ЕС, откакто сме членове на съюза. През всичките тези десет и нещо години вие управлявате. Не сме мръднали от дъното. Но пък сме първи по смъртност, заболеваемост, неграмотност, корупция и смъртност.

По време на войната в британския парламент предложили на премиера Уинстън Чърчил да се намали бюджета за култура. „За какво тогава се бием“, - попитал политикът. Но министър Банов, когото не махате, въпреки  изтеклите компрометиращи го разговори, ли да отстоява такава позиция?

Чрез културата си сме оцелели. И сме минали през изпитания, които други народи не познават. Ако имахме истинска интелигенция, като по времето на Гео Милев и Йосиф Хербст, например, това статукво отдавна да е сринато. Нямаме и политици като Борис Немцов, който бе разстрелян, защото критикуваше Кремъл.

Твърдите, че властта ви няма алтернатива. На футбола ли я крепите? На Тотото? На ощастливените екземпляри с подхвърлени пари през прозореца на джипката? На добрите олигарси? На ощавените финансово „лоши“ олигарси? На коронавируса или снимките с чужди властници? Да, и това е част от политиката, но обществения интерес винаги е приоритет.

Днес е Сирни заговезни – ден за прошка. Политиците всеки път искат такава от народа. Чисто лицемерие. От народа, когото унижавате, принуждавайки го да целува ръка за мизерните 40 лева добавка по Коледа! Народа, който оцелява в бездуховна среда, опустошен от чалга и новини за миски, на които се усмихнало щастието, изпращайки им богатия принц...

Нямате нужда от прошката на българите. Имате нужда от техния глас и пари.

А сега ни показвате, че който не е футболист или милионер-собственик на футболен клуб, трябва да умира. Това вече е прекалено!

Не ме разбирайте грешно: не съм против спорта, против дискриминацията във финансирането съм.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.