От "Възраждане" поискаха оставката на министъра на културата още в понеделник

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ot-vazrazhdane-poiskaha-ostavkata-na-ministara-na-kulturata-oshte-v-ponedelnik/5326 SvobodnoSlovo.eu
От "Възраждане" поискаха оставката на министъра на културата още в понеделник

"Цончо Ганев, както и колегата му Ангел Георгиев, коментират в свои постове отпуснатите 10 хиляди лева за изложбата "Другите българки". В нея транссексуални позират като модели на великия български художник Владимир Димитров - Майстора.

Депутат от ПП "Възраждане" поиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов във Фейсбук.

Народният представител Цончо Ганев, както и колегата му Ангел Георгиев, коментират в свои постове отпуснатите 10 хиляди лева за изложбата "Другите българки". В нея транссексуални позират като модели на великия български художник Владимир Димитров - Майстора.

От пресцентъра на партията съобщиха, че ще излязат с официална позиция по темата в началото на седмицата.

В публикация в профила си в социалната мрежа днес депутатът Цончо Ганев посочва, че точно когато отбелязваме 140 години от рождението на художника, "Министерство на културата отпуска 10 000 лева за фотосесия, в която няколко "розови понита" да се гаврят с неговото непреходно творчество". Депутатът посочва, че от "Възраждане" вече са потърсили министъра на културата да даде обяснение и отбелязва, че същият бил болен и не можел да ги приеме. Ганев призовава министъра на културата да депозира оставката си още понеделник.

Преди дни депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев написа във Фейсбук, че предлага въпросната сума да се отпусне за българските общности в чужбина, като изтъкна, че няма пари за българските православни общности, но има пари за подобни изложби.

"За българските православни общности извън страната се полагат 60 000 лв. годишно, които Дирекция "Вероизповедания" предлага да отпаднат изцяло", е посочил Георгиев, след което е предложил тази сума да стане 70 хиляди лева.

"Това е един проект, който се упражнява върху творчеството на един от най-големите ни художници", коментира народният представител.

Припомняме: Скандалната изложба на име "Другите българки" ще бъде представена на 8 март - тя представя българи трансджендъри, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора.

Творбите на художника Михаил Вучков предизвикаха много остра реакция, след като проектът му получи 10 000 лева от „Национален фонд култура“ към Министерството на културата.

Епицентър.бг научи, че проектът на Вучков е получил финансиране преди година и половина от Фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".

Критика към проекта дойде и от страна на художници и ценителите на изкуството. Някои от тях определиха работата на младия художник като „подмяна на изкуството“.

Българското общество логично реагира остро на пропагандния ЛГБТ проект “Другите българки”, в който с финансиране от “Национален фонд култура” се представя фотосесия на транссексуални, имитиращи жените от картини на великия български художник Владимир Димитров-Майстора.

Информацията за тази подигравка с публични пари и с културното богатство и наследство на България се разпространи бързо, ядосвайки мъже и жени от всички социални сфери в страната. Възмущението и отвращението доминираха в реакциите към този своеобразен “транссексуален” римейк на някои от най-прочутите и изящни художествени сюжети на легендарния творец.

Откровената пропаганда на все по-нагло навлизащия и у нас ЛГБТ активизъм съвпадна с честването на 140 години от рождението на Майстора. А самата “фотографска възстановка” с абсурдното име “Другите българки” е планирана за международния ден на жената 8 март.

Авторът на изложбата Михаил Вучков е снимал биологични мъже, които се идентифицират като жени. Сред “моделите” е бившият културист Тихомир, който нашумя в жълтото медийно пространство с новото си аз и името Мелиса Рангелова.

Вучков си каза директно, че “Другите българки” не било толкова за изкуство, колкото за “ЛГБТ активизъм”. Той е търсил малцинство за проекта си и се е спрял на транссексуалните. В световен мащаб ЛГБТ лобито е невероятно могъщо и постоянно тормози хора, които казват публично простата истина, че има само два пола, мъжки и женски, както и, че един биологичен мъж никога не може да стане жена, независимо от хирургическите интервенции и медикаменти.

А експертът от “Национален фонд култура” към министерството на културата Симеон Василев коментира, че проектът е одобрен за финансиране към програмата “Социално ангажирани изкуства”. Това се е случило през 2020-а като Вучков е искал двойно по-голяма сума. После е кандидатствал и за финансиране на документален филм “България в транс”, но вече не е получил средства. Общият бюджет на проекта “Другите българки” бил 44 900 лева.

"

https://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.