Отбелязваме Международния ден на детето

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/otbelyazvame-mezhdunarodniya-den-na-deteto/25249 SvobodnoSlovo.eu
Отбелязваме Международния ден на детето

Денят на детето е един от най-старите международни празници. Още през 1924 година Обществото на народите приема за първи път така наречената Женевска декларация за правата на детето.

През август следващата година в Женева, Швейцария, се провежда първата „Световна конференция за благосъстоянието на децата“, на която присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация, както и официално определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето.

На тази дата тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“.

Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България. Оттогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят.

http://trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.