ПАНИКА в Темида: ВСС блокира след 3 поискани и неподадени оставки

Запознати смятат, че тази седмица няма да започне разглеждането им по същество

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/panika-v-temida-vss-blokira-sled-3-poiskani-i-nepodadeni-ostavki/110410 SvobodnoSlovo.eu
ПАНИКА в Темида: ВСС блокира след 3 поискани и неподадени оставки

Запознати смятат, че тази седмица няма да започне разглеждането им по същество

Кадровик от Съдийската колегия на ВСС определи ситуацията при прокурорите като много сложна. По думите му тя е безпрецедентна и трябва да се решава за 3 поискани, но неподадени оставки:

- Главният прокурор Иван Гешев поиска оставката на Борислав Сарафов

- Борислав Сарафов иска оставката на неговия заместник Ясен Тодоров

- 6-ма члена на ВСС и Мария Габриел поискаха оставката на Иван Гешев

ВСС изпадна в ступор от сложната и необичайна ситуация, която имат да разрешат.

До момента от петък има публични изявление само на двама членове на ВСС, които са от съдийската колегия – на представляващия ВСС Боян Магдалинчев и Атанаска Дишева, известна като вечната опозиция на Гешев.


Друг член на ВСС сподели, че според него едва ли тази седмица ще се гледа освобождаването на Ясен Тодоров, което е първо внесено искане.

В понеделник Борислав Сарафов и Ясен Тодоров не се явиха във ВСС и не отговаряха на телефоните си. По закон прокурорската колегия към ВСС е съставена от 11 члена, но в момента са само 10. Мястото се е освободило от Пламена Цветанова, която стана заместник на главния прокурор.

За освобождаването на някой от 2-мата е необходимо обикновено мнозинство, а Иван Гешев е един от 10-те члена на колегията.

Запознати обясняват, че ситуацията с Борислав Сарафов е по-сложна, тъй като неговата длъжност е мандатна и може да бъде освободен единствено дисциплинарно при доказани нарушения.

Източник: narod.bg

 

6 Коментара

Да, бе

преди 11 месеца

Моля да ми обясните, като каква се явява Мара, че иска оставки и това е взето предвид от ВСС ?

Коментирай

Точно същият въпрос щях да задам и аз

преди 11 месеца

Как една обикновена домакиня, защото тя вече не е еврокомисарка, макар и номинирана за съставяне на правителство, си позволява да иска нечия оставка? В момента Неделчева е само политическо лице и нейната заявка може да се приеме като намеса на партия в независимата съдебна власт.

Коментирай

moitoi

преди 11 месеца

Мексиканска престрелка" е ситуация, при която един срещу друг се изправят трима въоръжени опоненти. За разлика от стандартния дуел, където предимство има онзи, който стреля по-бързо, тук тактиката е коренно различна. Докато противник А стреля по противник Б, противник В има достатъчно време да застреля противник А. Тоест онзи, който започне битката, има най-голям шанс да загуби. Затова този тип противопоставяне се нарича също така и "мексиканско равенство", при което никоя от враждуващите страни не иска да поеме инициативата.

Коментирай

Бай Иван

преди 11 месеца

Българските власти и по специално българската прокуратура и следствие ошашавиха света с невероятни казуси! В Света няма такава държава в която зам. главния прокурор иска въоръжена охрана, която да го пази от главния прокурор за да не го убият! От своя страна главния прокурор иска оставката на зам. главния с който до скоро са били образно казано, като дупе и гащи! Кандидатката за министър председател си позволява официално да се меси в съдебната власт, въпреки закрепената с Конституцията на Р България независимост на изпълнителна, съдебна и законодателна власт, като иска оставка на Главния прокурор! Главния прокурор е сплашен с фишек самоделен взрив, който е поставен на склона на пътя, та да не би случайно да засегне бронираната кола и живота му, но по медиите изведнъж той е сравняван с Джовани Фалконе-италиански прокурор убит от мафията с взрив, който прекъсва пътното платно и прави изкоп с диаметър над десет метра! Ураааа! Да живее нашият Джовани Фалконе!

Коментирай

Щурчо

преди 11 месеца

Едва ли има по света такава държава като България ,която да се управлява законно от мафия.Обаче тази мафия да иска да покаже че,държавата е правова.

Коментирай

Щурчо

преди 11 месеца

Едва ли има по света такава държава като България ,която да се управлява законно от мафия.Обаче тази мафия да иска да покаже че,държавата е правова.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.