„Паяците” на Фандъкова смучат милиони, София пак е на загуба

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/payacite-na-fandakova-smuchat-milioni-sofiya-pak-e-na-zaguba/5572 SvobodnoSlovo.eu
„Паяците” на Фандъкова смучат милиони, София пак е на загуба

Столична община под властта на даскалицата от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, не покрива разходите си по репатрирането на МПС и по поставянето на скоби на нередовно паркирани автомобили в синя и зелена зона в София. Така излиза, че „паяците”, които тормозят столичани, смучат милиони, а носят само щети на бюджета.

Това става ясно от писма на изпълнителния директор на общинската фирма Център за градска мобилност Димитър Дилчев до транспортната комисия в Столичния общински съвет. Размерът на глобите и по двете дейности не е променян от 2012 г.

Себестойността на принудителното преместване на спряла в нарушение кола е 105 лв. без ДДС или 126,5 лв. с данъка, се посочва в едно от писмата.

В стойността влизат 11,06 лв. разходи за материали – гориво и смазочни материали, гуми и др., 48,70 лв. разходи за заплати, 19,52 – за осигуровки и надбавки, 12,56 лв. – за външни услуги и т.н.

В същото време таксата, която собственикът на принудително преместен автомобил плаща на общината, за да си го вземе от наказателен паркинг, е 60 лв. 32 107 са принудително преместените автомобили на територията на София от началото на 2021 г. към ноември, докладва ЦГМ. За тях разходите на общината са били 3 385 775 лв. без ДДС или 4 062 930 лв. с ДДС, пише „Сега“. 

Значителна разлика има и между това, което шофьорите плащат за поставена скоба на автомобилите си, и разходите, които общината обявява за същата. Себестойността за поставянето на скобата е 36,10 лв. без ДДС или 43,32 лв. с ДДС.

От тях 19,36 лв. са разходите за заплати на служителите на ЦГМ, 12,10 лв. – за осигуровки и надбавки, 1,85 лв. – за материали, а 1,09 лв. отиват за външни услуги.

В същото време таксата, която провинилият се шофьор плаща за освобождаването на автомобила си, е 30 лв. 140 426 е броят на поставените скоби в Столична община от началото на миналата година към ноември. Разходите за тях са 5 068 827 лв. без ДДС или 6 082 593 лв. с данъка.

Засега управляващите в София не обявяват ясно и категорично какви са плановете им по отношение на размера на глобите. Това пролича на заседанието на транспортната комисия в СОС, на която бяха представени писмата на ЦГМ.

Нито един общински съветник от най-голямата група в парламента на София – тази на ГЕРБ-СДС, не пожела да се изкаже по темата. Това направи единствено шефът на комисията и коалиционен партньор на ГЕРБ – Карлос Контрера от ВМРО, който заяви, че „може би е време да процедираме един доклад“.

„Ще предложа на насочим тази преписка към дирекция „Транспорт“ и към ЦГМ. Ще предложа да се подготви доклад, с които ще сезираме СОС. Да видим какви са аргументите „за“ и „против“, когато вече имаме конкретно предложение.

Това мисля да направя аз с уговорката, че според мен предметът на доклада трябва да касае само глобата за репатрирането. Взимайки предвид уточнението, че цената на скобата не е отделна услуга, да я наречем, а е принудителна мярка, която следва целия процес на платеното паркиране.

Докато при принудителното преместваме в болшинството от случаите се касае за неправилно паркирани автомобили, включително извън синя и зелена зона. Поради което е логично с този инструмент да се опитваме да влияем и върху спазването на Закона за движение по пътищата“, коментира Контрера.

„Това, което вие предлагате, е нелогично при положение, че двете калкулации показват, че в момента действията по репатрацията на автомобили и по поставяне на скоба не могат да покрия разходите за изпълнението на тази дейност.

Да се предложи увеличение на едната санкция, а на другата – не, е безотговорно и е лошо управление“, заяви представителят на „Спаси София“ Борис Бонев.

Narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.