Почина големият български художник Светлин Русев

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pochina-golemiyat-balgarski-hudozhnik-svetlin-rusev/22567 SvobodnoSlovo.eu
Почина големият български художник Светлин Русев

Почина големият български художник Светлин Русев. Един от най-изявените родни творци на 20-и и 21-и век е издъхнал в дома си на 84-годишна възраст.

Художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на Българската академия на науките и бивш народен представител, Светлин Русев завършва живопис при един от най-големите майстори на съвременна българска живопис - професор Дечко Узунов.

Носител на множество наши и международни награди, от 1973 до 1985 г. Русев е председател на Съюза на българските художници, след което става директор на Националната художествена галерия. Участва активно в обществения и политическия живот, народен представител в пет народни събрания. Запомнен е с редица самостоятелни изложби в София, Москва, Ленинград, Мексико, Будапеща, Варшава, Букурещ, Берлин и Виена.

Преди дни в Плевен бе открита изложба с творби на 25 художници, лично подредена от акад. Светлин Русев

Към момента творби на художника са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции у нас и в чужбина. Автор е на десетки пана и стенописи, включително в Националния дворец на културата и църквата на Ванга „Света Петка Българска“  в Рупите.

На 14 юни Светлин Русев щеше да навърши 85 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.