Почина легендата на българския футбол Иван Вуцов

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pochina-legendata-na-balgarskiya-futbol-ivan-vucov/20637 SvobodnoSlovo.eu
Почина легендата на българския футбол Иван Вуцов

Легендата на българския национален отбор по футбол и "Левски" Иван Вуцов е починал на 79-годишна възраст, съобщи "Дарик".

"Бившият играч и селекционер на националния ни отбор завинаги ще остане в историята като една от най-фундаменталните личности за българския футбол", заявиха от Българския футболен съюз в сайта си.

"Ние никога няма да те забравим. Почивай в мир, шампионе", се казва в сайта на "Левски".

Вуцов е юноша на "Янтра" (Габрово), като основната част от кариерата му на централен защитник преминава в "Левски". За сините той изиграва 213 мача в А група, 41 за Купата на България и 60 мача в евротурнирите. Състезавал се е още за "Ботев" (Пловдив) и "Академик" (София).

Вуцов е част от състава, с който България играе на световното първенство в Англия през 1966 г.

Вуцов често се шегуваше с автогола си срещу Португалия на световното в Англия 1966

Вуцов често се шегуваше с автогола си срещу Португалия на световното в Англия 1966

Като треньор води "Левски" пет сезона, в които печели една титла и две купи. Под негово ръководство сините записват един от големите си успехи и за Купата на УЕФА отстраняват "Аякс", след което играят с "Барселона" в четвъртфиналите през 1976 г. "Левски" губи с 0:4 гостуването си, но побеждава с 5:4 каталунците у дома.

Вуцов е бил и селекционер на националния отбор. Той извежда България на световните финали в Мексико през 1986 г.

Дълги години бившият защитник беше изпълнителен директор на Българския футболен съюз по време на управлението на Иван Славков-Батето.

Резултат с изображение за Иван Вуцов

www.dnevnik.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.