ПОМНИТЕ ЛИ?!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pomnite-li-3/122968 SvobodnoSlovo.eu
ПОМНИТЕ ЛИ?!

 

През 2010 г. тогавашният шеф на НАП Красимир Стефанов пътува до Германия, за да получи диск с имената на български граждани, разполагащи със сметки в Швейцария. Заглавията от пресата тогава са категорични: „НАП подхваща българите със сметки в Швейцария“. Информацията за сънародниците с банкови сметки в Швейцария е част от диск, придобит от Германия. В Германия моментално започват проверки на данъчните и прокурорски разследвания. Стига се и до осъдителни присъди на лица, укрили плащането на данъци чрез сметки в Швейцария.

В България и до днешен няма данни информацията в диска да е произвела каквото и да е последствие.

Публикация на „Биволъ“ от 2014 г. показва, че в Министерството на финансите и НАП не се съхранява каквато и да е информация от посещението на Красимир Стефанов в НАП.

Забележителното е, че самият Стефанов предпочете политическа кариера и през 2013 г. стана депутат от ГЕРБ. Впоследствие той напусна парламентарната група и Народното събрание и стана съветник на Николай Бареков и появилата се през 2014 г. партия „България без цензура“. След рухването на КТБ и разпада на „България без цензура“ Стефанов слезе от политическата сцена.

Swiss Leaks

През 2015 г. международен консорциум от журналисти разкри в свое разследване, че швейцарският клон на банката HSBC е помагал на клиенти за укриване на данъци.  Великобритания, САЩ и редица други държави започнаха разследвания на финансовата институция, както и на притежателите на сметки.

Директорът на консорциума на разследващите журналисти Джералд Райл обяви, че сметки в швейцарския клон на банка HSBC са имали и 74 българи. 
През периода 1988 – 2007 г. те са държали 380 млн. долара в трезора.

 Според Райл сред българите има адвокати, инженери, мениджъри на фирми, търговски представители, бизнесмени. 
В България данните от разследването бяха поверени в ръцете на близкото до управлението издание “24 часа”. Така съвсем малка част от притежателите на сметките станаха известни. Впоследствие дори малкото публикации по темата са били заличени от сайта на “24 часа”.

Няма данни българските данъчни или прокуратурата да са проявили интерес към случая, както и да са повдигнали конкретни обвинения на притежателите на сметки, укрили данъци.

Румяна Ченалова

4 Коментара

moitoi

преди 4 месеца

Фалчиани е човекът зад „списъка на Лагард“, наречен така, тъй като това е списък на клиенти на HSBC, за които се твърди, че са използвали банката за укриване на данъци и пране на пари, които Фалчиани е издал на бившия френски министър на финансите Кристин Лагард, в момента президент на Европейска централна банка. Лагард на свой ред изпрати списъка на правителствата, чиито граждани бяха в списъка.[6]

Коментирай

Иван Пеев

преди 4 месеца

Няма партия, след 1989 година, която да не се е старала да останат пропуски в законодателството, които да прикрият подкупите на политиците. Пример - дарение от чужбина - необлагаемо, недосегаемо, непроверимо. Честита ви демок(демонст)рация!

Коментирай

Бате Винету

преди 4 месеца

Възможно е и все още да се превеждат документите от немски. Като знаем колко дълго се превеждаха от испански. Може да са били на някакъв каталунски диалект, а тези от Германия ако са на "байрише" . Да не се чудим. Бившия гл. прокурор в ДП провидя държавно предприятие. Знае ли човек ако цифрите са на немски как се превеждат? Бутафория! Да живее Коминтерна!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.