Правителството на Радев надмина всички очаквания, ГЕРБ опитват да саботират вота

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pravitelstvoto-na-radev-nadmina-vsichki-ochakvaniya-gerb-opitvat-da-sabotirat-vota/8943 SvobodnoSlovo.eu
Правителството на Радев надмина всички очаквания, ГЕРБ опитват да саботират вота

– Господин Дурев, президентът Радев даде висока оценка за работата на служебното правителство. Ако съдим по коментарите в социалните мрежи, правителството на този етап се ползва с одобрението и на значителна част от българските граждани. И все пак, могат ли да се дават такива високи оценки преди да са преминали изборите, предвид това, че тяхната организация е основна задача на кабинета.

– Винаги съм се отнасял с известно недоверие към политическите рейтинги. Периодичен измерител на доверието към даден политически субект са изборите, но за съжаление при това правителство ще можем само косвено, при това доста трудно, да установим какво е било реалното доверие, макар на този етап то да изглежда достатъчно високо. По отношение на оценката за работата на кабинета, видно е, че тя далеч надхвърля организацията на изборите. В държавното управление са натрупани толкова много системни проблеми, а и откровени престъпления, че служебното правителство би могло през целия си мандат да се занимава само с разплитане на кълбото. В този смисъл, няма как и оценката на Радев да е друга, защото кабинетът значително надхвърли очакванията на мнозинството от гражданите. Остава голямото предизвикателство с произвеждането на изборите. От сега е ясно, че при неблагоприятни резултати те няма да бъдат признати от Борисов, а това налага перфектната организация на изборния процес. Не изключвам и опити за саботажи, ефектите от които после да бъдат използвани като повод за жалби и сигнали. ГЕРБ все повече приличат на Наполеонова Франция – много победи и никакви приятели. Когато се превърнеш в символ на омразата пътят към политическия ешафод е предопределен.

– Налага се впечатлението, за което и Вие споменахте, че бившите управляващи от ГЕРБ работят за провал на изборите. Те саботират машинното гласуване от години, а бившият премиер Борисов вече оправдава евентуалната си загуба с манипулация на вота. Според вас ще има ли сериозни проблеми с неговото провеждане и машинното гласуване?

– Доста фактори у нас се опитват да всяват страх по отношение на машинното гласуване. Сред доста хора все още се забелязва и объркване по отношение на този начин на гласоподаване и отчитане на вота. Трябва да отбележим, че гласуването ще се осъществи в контролирана среда, т.е. в присъствието на секционните комисии, които имат и основна роля при отчитане на резултатите. ГЕРБ имат най-много членове в тези комисии, а ако твърдят, че е възможно манипулиране на самите машини в помещението при отчитане на резултата, то това би било доста забавно, след като преди няколко месеца същите убеждаваха гражданите, че нещо подобно няма как да се случи. Родната политика отдавна е арена на оправдания и непризнаване на собствените грешки, така че не е изненадващо проявлението им и преди изборите на 11 юли. Друг е въпросът, че именно уважаването на правата на опонентите, зачитането на установените институти, признаването на резултатите от избори са все белези на качеството на демокрацията и съдейки по тях сме доста изостанали.

– Служебното правителство изнесе и продължава да изнася доста факти за нередности в начина, по който ГЕРБ са управлявали държавата. Става въпрос за доста сериозни злоупотреби. Смятате ли, че е работа на служебно правителство да прави такива разкрития? Не се ли намесва то по този начин твърде сериозно в предизборната кампания?

– Работа на всяко правителство е да се занимава с разкриване на подобни схеми, без значение редовно или служебно е то. Трябва да забравим този рефрен, че служебно правителство трябва да се занимава само с избори. Нима предходните правиха само това? Кабинетът така или иначе е ограничен в действията си от липсата на народно събрание, т.е. придържа се към установената към момента законова рамка и не е нормално да очакваме да се занимава само с избори. В тези два-три месеца часовникът не спира. Животът си върви и държавата трябва да се управлява. Лично за мен значително по-притеснително би било, ако правителството не разкрие тези факти, на които са се натъкнали при проверката на дейността на държавните органи. Всичко това е проблем на предходното правителство, доколкото тези обвинения трябва да бъдат доказани в съда.

– Появиха се много коментари, че при повторение на патовата ситуация от 45-ото народно събрание е възможно в някакъв вариант това служебно правителство да стане редовно. Работещ ли е един такъв вариант според вас и това натоварва ли президента с отговорност за действията на следващ кабинет?

– Подобна констатация е доста съмнителна, тъй като е напълно естествено едно сформирано мнозинство да иска да управлява посредством свои представители в изпълнителната власт. Не изключвам обаче възможността така наречените експертни фигури в служебния кабинет, като Кирил Петков и Асен Василев, да запазят местата си и в едно бъдещо правителство. Извън математическите схеми, работещ вариант на правителство е работещото правителство. За момента е трудно да се коментира нещо подобно, преди са се види неговия състав, а и компромисните линии, които биха родили една коалиция. Със съставянето на редовно правителство фактическата отговорност на Румен Радев свършва, но ако то включва така наречените протестни партии остава неговата отговорност като легитимиращ фактор на промяната. Едва ли някой се заблуждава, че без активното участие на президента щеше да се канализира такова количество обществена енергия, което да доведе до настоящите трансформационни процеси.

– И все пак, трябва ли Румен Радев да участва активно във формирането на следващото правителство и може ли това да се отрази на шансовете му за преизбиране през есента? Какви според вас са тези шансове и успешен президент ли е Румен Радев?

– Съществуването на следващо правителство без ГЕРБ и ДПС би било много трудно без подкрепата на Радев и се надявам всички политически субекти да осъзнават това. Ролята на президента при неговото съставяне ще бъде важна, но тук не става дума за намеса в политически и кадрови въпроси, а по-скоро за институционална гаранция и активно посредничество при преговорите. Успешното представяне на служебния кабинет и ролята на Радев при съставянето на редовен ще са ключовите моменти за неговото преизбиране през есента. На този етап неговите шансове са големи, а и на хоризонта все още не се вижда равностоен опонент. Рейтингът на Радев, а и човешкото одобрение с което се ползва от страна на значителна част от гражданите му дава реални шансове за втори мандат. Не на последно място трябва да се отбележи също, че грешките, в които бива обвиняван, изглеждат такива преди всичко в очите на неговите опоненти, но не и в тези на неговите привърженици, което е по-важно. В крайна сметка демократичният избор се нуждае от мнозинство. Тук се съдържа и отговорът на въпроса успешен президент ли е Радев. Както вече казах, в политиката този отговор се обективизира чрез периодичните политически избори и в този смисъл Радев има големи шансове за втори мандат, които се увеличават многократно, ако го погледнем в сравнителен план с неговия предшественик.

http://argumenti.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.