Проф. Кантарджиев: Светът в момента лекува последиците от коронавируса

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-kantardzhiev-svetat-v-momenta-lekuva-posledicite-ot-koronavirusa/113024 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Кантарджиев: Светът в момента лекува последиците от коронавируса

Трябва да се знае, че все още циркулират коронавирусите, които са много разнообразни. Те всички са Омикрон варианта в нашата страна. Но циркулират, това значи, че хората, които са с имунен дефицит и хората, които са с тежки хронични заболявания е редно да продължат да носят маски, когато отиват в препълнените чакални на болниците и когато са в присъствие на много хора. Това каза за "Фокус" епидемиологът и съветник по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев след като отмениха напълно карантината и сертификата, които ни бяха необходими по време на COVID пандемията.

По думите му коронавирусът вече е придобил клиничното протичане на коронавирусите, които са били преди три години.

"Преди 4 години 15% от сухата непродуктивна кашлица и около 30% от гърлобола при възрастните, се причиняваше от коронавируса. Не казвам, този пандемичният коронавирус, а от другите коронавируси. Сега пандемичният започна да прилича вече на другите, старите коронавируси, с които не се провеждаше масова диагностика, защото заболяването не беше тежко. В момента, циркулиращият вариант на коронавируса в нашата страна е такъв, че причинява заболяване, сходно с грип, като процента на починалите. Смъртността е напълно сходна с тази при процента на починалите от грип", допълни епидемиологът.

Проф. Кантарджиев заяви, че светът лекува сега в момента последиците на коронавируса, и това е т. нар. постковид синдром.

"Много от хората, които са прекарали тежка коронавирусна инфекция, даже някои да не са се разболели, но повече от 2 седмици да са били недобре, да не знае, че е коронавирус, трябва да знае, че до 1/3 от хората могат да развият т.нар. постковид синдром, който е свързан с увреда на ендотела на кръвоносните съдове, малките кръвоносни съдове, което води до влошаване на състоянието на хроничноболните с белодробни заболявания, хроничноболните със съдова болест, увеличават се случаите на инфаркти и инсулти", каза още професорът.

"Като имате предвид, че последните седмици и даже месеци, времето при нас е нестабилно, всеки ден се променя атмосферното налягане, ту вали, ту не вали, именно това води до засилване на оплакванията при много хора с постковид синдром, с което си обяснявам в момента пълните болници, което не е характерно за месец юли", допълни проф. Кантарджиев

https://fakti.bg/

3 Коментара

Проф. Смърт от Ковид

преди 2 месеца

Неуважаеми професоре! Намери си работа като погребален агент! Там се си върти големите очи! Благодарение на теб и твоите "колеги" от щаба на смъртта си отидоха невинни хора. Ти не помагаше, ти плашеше! Отиди си с добро и никой няма да си спомня за теб! Носи си маската и си свиркай!

Коментирай

онзи

преди 2 месеца

Светът в момента се опитва да лекува последиците от бъркочите, маскирани под наименованието "ваксини"страстно пропагандирани и налагани от обичайните финансово мотивирани медици ,като този специалист по гъбичките ,заради насадената пандемична истерия с недоказан вирус.

Коментирай

Баба Злата

преди 2 месеца

Професорът е закъснял с претоплянето на манджата, това го минахме отдавна...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.