Проф. Костадин Ангелов: Сваляме маските при 65% имунизирани

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-kostadin-angelov-svalyame-maskite-pri-65-imunizirani/10087 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Костадин Ангелов: Сваляме маските при 65% имунизирани

Скоро ще отпадне изискването за до 15 души на сватбите, посочва министърът на здравеопазването в оставка

В понеделник се очаква да пристигнат 270 000 дози от ваксините на „Пфайзер/Бионтех“, а на 10 май ще бъде отворен електронният регистър, съобщи БНР.

Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов след посещение в РЗИ-Пловдив:

„България направи в тази седмица 100 000 ваксини, с 20% повече от предходната седмица. В София обиколих големите болници, в „Пирогов“ бяха ваксинирали около 500 човека, ВМА – 450, Окръжна, Александровска, доволен съм. Тук работят 3 имунизационни пункта, които са зелени коридори, тук в РЗИ се правят вторите дози на ваксините, така че вървим с добро темпо“.

Ангелов прогнозира, че при достигане на ниво от 65% имунизирани лица предпазните маски ще отпаднат. В момента ваксинираните са около 800 000.

Скоро ще отпадне изискването за до 15 души на сватбите. По думите на Ангелов е абсурдно да работят ресторантите, но не и да могат да се правят тържества.

Министърът направи политически коментар по повод обнародваните днес изборни правила, като каза, че според него този Изборен кодекс "е заченат в грях". "Не е смислено да не можеш да гласуваш с бюлетина" - допълни Ангелов, според когото ще е изключително трудно да се транспортират машините до болниците и отдалечените населени места.

Той коментира и предложението за внасяне и прилагане на руската ваксина "Спутник V", за което каза, че ще трябва да се нарушат редица закони и регламенти, за да може да се случи.

Костадин Ангелов не отрече възможността за четвърта вълна на коронавируса, макар да смята, че до август месец ще сме постигнали нужния за предпазване имунитет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.