Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prohodat-na-republikata-i-am-trakiya-ostavat-blokirani-protestirashtite-shte-ostanat-i-prez-noshtta/117402 SvobodnoSlovo.eu
Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

Проходът на републиката и магистрала "Тракия" при Стара Загора остават блокирани от протестите на енергетиците и миньорите. Блокирани са и всички обходни маршрути на Подбалканския път при Гурково, заради което има километрични опашки от автомобили в района.

Недоволните при Гурково планират да останат на пътя и през цялата нощ и казват, че блокадата им е безсрочна, докато не се удовлетворят исканията им.

Протестиращите не са съгасни с териториалните планове за справедлив преход. Те скандират "Оставка" за правителството и казват, че няма да отстъпят от исканията си. Малко след 18 часа към тях се присъедини и втората смяна от ТЕЦ "Марица изток" 2.

Хората настояват работните им места, както и енергийната независимост и стабилност на България да бъдат гарантирани.

Десети час продължава и блокадата на магистрала "Тракия" край Стара Загора. И там протестиращите нарастват с всеки изминал час. Недоволните енергетици и миньори отказаха среща, като отправиха покана към властта тя да дойде на място при тях за разговори.

По-рано днес на извънредно заседание правителството одобри Териториалните планове за справедлив преход за съдбата на въглищните централи и реши да ги изпрати утре в срок до ЕК в Брюксел. В документите ясно е казано, че централите ще работят до 2038 г., обяви премиерът Николай Денков и предупреди, че в противен случай страната ще загуби милиарди левове.

По-рано протестиращите вдигнаха блокадата на АМ "Струма" при Дупница, която остана през целия ден и създаде много пробреми и затруднения за пътуващите по направлението София-Кулата и обратно в петъчния ден. Движението в двете посоки по аутобана беше пуснато след 16.30 ч.

В понеделник синдикатите ще обявят дали и под каква форма протестите ще продължат, каза Иво Димитров, координатор към КТ "Покрепа" в ТЕЦ "Бобов дол".

Стотици бяха протестиращите днес енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" и мини "Открит въгледобив" по АМ "Струма", движението беше спряно и в трите ленти и в двете посоки. Полицията и жандармерията пренасочваха движението по алтернативни трасета.

Протестиращите енергетици и миьори искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за затваряне на мини и ТЕЦ-ове, нито намаляване на капацитетите им. Това заяви в "Още от деня" по БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От 2030 до 2038 г. трябва да се разпишат стъпките за затварянето, за да могат хората да направят своя избор - да останат или да напуснат сектора, посочи още той.

"Хората са по улиците и очевидно това значи, че не приемат предложенията на властите. Има нещо сбъркано в комуникацията, 2 години и половина се бавиха действията въпреки исканията на синдикатите. Служебни правителства минаха и заминаха, нищо не свършиха. Тези месеци също се пропиля време. Хората с основание са недоволни, не може в 12 без една минута да им се сервира каквото и да било", коментира Димитров.

Хората искат поне едномесечно отлагане на плановете. Обратната оферта от правителството е била проект на споразумение на базата на искания на синдикатите отпреди 10 дни.

"Тогава ние предложихме проект на споразумение за справедлив преход. Видяхме обратната оферта, но заявихме, че докато хората са по улиците, не можем да водим преговори, първо трябва да се вземе адекватно решение, за да се върнат хората по домовете си".

Решението за изграждане на индустриални зони във въглищните региони, с които да се компенсират част от работните места Димитров коментира така:

"Да излезем само с някакво предложение за социален пакет за нас не стига. Трябва да се каже работното място къде е - първо да се създаде - и ако тогава миньорът или енергетикът наистина не го иска, тогава да му дадем тези 36 работни заплати".

Димитров припомни, че предишният редовен кабинет е поставил условие за 40% намаление на емисиите от централите до 2026 г., което обаче още не е предоговорено и виси като Дамоклев меч над сектора.

Обекти като "Марица изток" и Бобов дол трябва да бъдат гарантирани, за да не се срути енергийната система. Една новина в полза на миньорите е съобщението, че ще отпаднат проектите за батерии по Плана за възстановяване. Това значи, че базова мощност за следващите години ще бъдат именно въглищните централи, подчерта Пламен Димитров.

"Решението на правителството за плавен преход не ни устройва. Радвам се, че един от нашите работници (депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев), беше при вас в студиото, защото всички тези хора – в Министерския съвет и в Народното събрание, са наши работници – на гражданите на България. Те трябва да разберат, че най-доброто за нас е това, което искаме ние самите, а не това, което те ни казват. Протестите ни ще продължат". Това заяви Димитър Тодоров – федерален секретар на Националната федерация на енергетиците към КНСБ в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS.

"Българската енергетика е последният бастион на българската независимост. Без българска енергетика ние нямаме национална сигурност. Дори да не е за въпросните 5-6-12 000 работни места, трябва целият български народ да разбере, че ще бъдем енергийно зависими и няма да имаме нашата национална сигурност, защото няма да имаме заместващи базови мощности на въглищните централи", заяви Тодоров.

https://epicenter.bg/

3 Коментара

някой си

9 months before

Драги миньори, не се отказвайте! Заблуждават ви - след 1 гдина ще ги търсите същите измамници на някой екзотичен остров! Те си го казаха! И какво ще направите тогава!? Така, че не се отказвайте от борбата, светът е хаос!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.