Проста кърджалийска пу**а: Цвета Караянчева заплашвала областния МВР-шеф заради арестите на изборни търговци

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prosta-kardzhaliyska-pua-cveta-karayancheva-zaplashvala-oblastniya-mvr-shef-zaradi-arestite-na-izborni-targovci/8903 SvobodnoSlovo.eu
Проста кърджалийска пу**а: Цвета Караянчева заплашвала областния МВР-шеф заради арестите на изборни търговци

Бившият председател на Народното събрания Цвета Караянчева се е обаждала на директора на МВР в Кърджали и го заплашвала. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг за работата на МВР срещу купуването на гласове през последните месеци.

Рашков обясни, че полицията провеждала операция в района на Кърджали за купуване на гласове. Проверките били на базата на данни, че служители в Държавното горско стопанство дават или не дават дърва за огрев на хората в този  регион според това дали този човек ще гласува за ГЕРБ, или няма.

"По телефона на регионалния директор на МВР в Кърджали се обажда бившият председател на НС Цвета Караянчева със заплаха срещу него, че няма да остане на поста си. И защо предприема действия срещу тези държавни служители, тъй като те са активисти на ГЕРБ. Обадила се е след 22 часа. Имам доказателства за това. Заплахи, закани... Един кандидат за депутат заплашва с уволнение директора на МВР. И точно тези хора искат да се връщат на власт. И това е заявката - не преследвайте нашите представители, защото ще ви уволним. И директорът на държавното горско стопанство си позволява да дели хората на такива, които ще гласуват за ГЕРБ и на такива, които няма да гласуват за ГЕРБ. За първите има дърва, за вторите няма", заяви Рашков.

Служебният министър на вътрешните работи каза още, че през последните два месеца има засилена активност по отношение на противодействие на престъпленията, свързани с изборните политически права на българските граждани и това е дало ясни резултати - шесткратно увеличение на образуваните досъдебни за контролиран вот.

До 4 април има няколко образувани дела, срещу партии, които не са бивши управляващи, каза той и попита защо сега има 6-кратно увеличение на броя на образуваните досъдебни производства, в сравнение с периода до 4 април. Въпреки че са подадени около 1000 сигнала за изборни престъпления.

Според Рашков практиката да се купуват гласове от дълги години се е утвърдила. Поради бездействието на компетентните държавни органи тя се е развивала и е упражнявала необезпокоявана от никого. Една от причините да се регистрират успехи е именно това спокойствие, каза той.

Над 3000 са местата, за които има съмнения, че се извършва купуване на гласове, които са претърсени от полицията до момента. Проверени са над 1800 човека. От тях 818 са лидери на групи, за които се смята, че могат да извършват купуване на гласове. Задържаните са над 900, до момента.

"Изненадани сме от броя лица, които се занимават с такава престъпна дейност. Например районите Гурково, около Стара Загора, Хасковска област, Твърдица - са наситени с лица, които се занимават с тези деяния. Покупката било с лева, било по друг начин на гласове, които да се насочват към една или друга политическа партия", каза вътрешният министър.

Той бе категоричен, че в момента настъпателно атакуват групите, които се занимават с покупко-продажба на гласове. В районите на Гурково,  Стара Загора, Хасковска област, Твърдица "са наситени с лица, които се занимават с тези деяния и покупката на гласове".

Търговците на гласове си служат с различни подходи, допълни още той. Станало е ясно, че на българските граждани са давани - хляб, дърва, брашно, леща и други хранителни продукти, разбира се и пари в размер 30-50 и повече лева.

"Ето как се бие противника - онзи, който разполага с по-голям финансов ресурс, ще бие другия. И това се нарича политическа борба", каза Рашков.

Според него бедността е средство за постигане на политически цели в предизборното състезание.

Рашков изрази и въззущение, че тези, които смятат, че МВР не трябва да работи по тази линия. Т.е. да правят така, както те са правили около 10 години, когато органите на МВР са бездействали на тази вид престъпност и са улеснявали политическата корупция.

Рашков заяви още, че кметът на Гурково, заедно със сина му, са задържани са търговия с гласове.

С МВР по тази линия работи и ДАНС, които са подали 32 сигнала до прокуратурата, по които са образувани досъдебни производства. Има вече и мерки "задържане под стража".

dir.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.