Психолог: Пушенето на наргиле може да доведе до херпес, хепатит и туберколоза

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/psiholog-pusheneto-na-nargile-mozhe-da-dovede-do-herpes-hepatit-i-tuberkoloza/24587 SvobodnoSlovo.eu
Психолог: Пушенето на наргиле може да доведе до херпес, хепатит и туберколоза

Пушенето на наргиле от един мундщук с други хора крие риск от заразяване с много заболявания, сред които херпес, хепатит и туберколоза. Това каза за предаването „12+4" по „Хоризонт" психологът Христо Монов който изтъкна, че наргиле-баровете обслужват малолетни клиенти по всяко време на деня

Пулмолозите предупредиха, че наргилето е най-опасният начин на пушене, защото се поемат 20 пъти повече катран, изпълват се дробовете, тъй като се иска много силно вдишване, дърпане. Психолозите и психиатрите също бием тревога, защото, освен тютюн чрез наргилетата, се оказва, че се пушат неща, които са много опасни за централната нервна система - тъй наречените нови дизайнерски дроги. Те са за тези, които имат пари могат да си ги позволят, а тези, които нямат, пушат неща, които могат да намерят в железарията, в аптеката, включително и отрова за мишки, ако щете, която действа ужасно върху изграждащата се недоразвита нервна система на младите хора.

Аз се занимавам с рискова психологическа интервенция и много често случаите, с които работим, а те са тежки, включително и убийства на деца от деца, се оказва се, че тези, които са попаднали в тази ситуация, са хора, които системно злоупотребяват с подобни вещества.

Монов призова родителите и търговците към повече загриженост за младите хора, а не към порицаване на държавата:

Какви са тези търговци, които продават или предлагат на деца наргилета?! Това е чуждото дете, което пуши там някакви гадости, които никой не знае. Вижте кутийките - на тях нищо не пише, няма ги страшните картинки като тези на цигарите. Е, ако чуждото дете на теб ти прави оборот, твоето къде е в това време??! Дайте да не прехвърляме всичко върху държавата! Държавата е такава, каквито сме ние! Управляват ни тези, които ние сме избрали. Затова нека си свършим работата като родители.

Психолог: Пушенето на наргиле може да доведе до херпес, хепатит и туберколоза

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.